56. Antalya Altın Portakal Film Festivali ulusal kısa metraj film yarışmasında yarışacak filmler.
Festival programı için buraya tıklayınız.
56. Antalya Altın Portakal Film Festivali ulusal kısa metraj film yarışmasında yarışacak filmler.
Festival programı için buraya tıklayınız.
Elif 10, ablası Ayşe ise 13 yaşında. 1980’lerin ortasında, İstanbul’da, yapış yapış bir yaz. Elif inşaat alanları arasında yeşil alanlar bulup özgürce oynayarak geçiriyor vaktini. Ayşe ise yeni beliren göğüslerini banyo aynasında görmeye çalışırken düşüp bacağını yaralayınca, yazı yatarak geçirmek zorunda kalıyor. Ablasının kendisine sürekli sinirlenmesini anlamıyor Elif; mutsuz ve sinirli Ayşe sanki ulaşamadığı, başka bir diyarda.
Burcu Aykar
1977’de İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu. Southampton Üniversitesi’nde film kuramı üzerine yüksek lisans yaptı. Sinema dergisinde editör olarak çalıştı. SIR Film şirketi ile sinema filmleri dağıtımı yaptı. Total Film dergisinin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Doğum (2008) ve Ölüm (2009) adlı kısa filmleri Uygar Şirin ile birlikte yazıp yönetti. Altyazı sinema dergisine film yazılarıyla katkıda bulunmaya devam ediyor.
Yönetmen: Burcu Aykar
Senaryo: Burcu Aykar
Görüntü Yönetmeni: Barış Özbiçer
Kurgu: Doruk Kaya
Oyuncular: Devrim Eylem Şeker, Ayça Ayşe Yeniay, Defne Karagöz, Çiğdem Aksüt, Gizem Taştan
Yapımcı: Burcu Aykar
Bir gece vakti otobüs yolculuğunda daldığı uykudan uyanan hukuk öğrencisi Ahmet, otobüsün bir kamyonun peşine takılmış ağır aksak yol aldığını fark edince şoföre şikâyetlenir. Kamyonun arkasında bir kadın resmi vardır. Fahri de, “Tanıyorum o kadını” diye başlayıp ballandıra ballandıra çarpıcı, tutku dolu bir aşk hikâyesi anlatır toy Ahmet’e. Fahri, Asuman adlı pavyon şarkıcısı bu kadın için deli divane olmuş, çocuklarını karısını terk edip Asuman’a Diyarbakır’da bir ev açmıştır. Ama ilişkileri pek de uzun sürmemiş, bir gece sefer dönüşü geldiğinde evi tamtakır bulmuştur. İşte kamyonun peşine bu yüzden takılmıştır Fahri. O resim bir ara fotomodellik de yapan Asuman’a aittir.
Ümit Kıvanç
1956’da doğdu. Basın yayın okudu. Gazetelerde, dergilerde yazar, fotoğrafçı, muhabir, köşe yazarı olarak çalıştı. Yayınlanmış romanları ve denemeleri var. Belgeseller, müzik videoları ve kısa filmler yönetti, kurguladı, görüntü yönetmenliği yaptı. Yönetmenliğini yaptığı bazı filmler: Kızlar ve Kökler (2002), Naze (2006), 19 Ocak’tan 19 Ocak’a (2009), Uçurtmam Tellere Takıldı (2010), 16 Tons (2011), Ağlama Anne, Güzel Yerdeyim (Roboski) (2012).
Yönetmen: Ümit Kıvanç
Senaryo: Gaye Boralıoğlu
Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir
Kurgu: Ümit Kıvanç
Oyuncular: Settar Tanrıoğen, Halil Babür
Yapımcı: Çiğdem Mater
Yapım Şirketi: Ret Film
On iki yaşındaki Irmak, kendinden yaşça büyük arkadaşı Aylin'le takılırken yaşadığı heyecan ve tattığı özgürlük duygusuyla kadınlığın kapısının aralandığını hisseder. Fakat Aylin erkek arkadaşıyla bu küçük Ege kasabasından ayrılmaya karar verdiğinde, Irmak bu hislerinin tahmin ettiğinden daha da karmaşık olduğunu fark eder.
Ozan Yoleri
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu ve Film Sertifikası Programı’nı tamamladı. Pek çok uzun ve kısa metraj filmde yönetmen yardımcılığı yaptı, Mahmut Fazıl Coşkun ve Tayfun Pirselimoğlu gibi yönetmenlerle çalıştı. İlk kısa filmi Öğle Teneffüsü (2018) çeşitli ulusal ve uluslararası festivallerde gösterildi, ödüller kazandı. İkinci kısa filmi Aylin ilk gösterimini 25. Palm Springs Kısa Film Festivali’nde yaptı. Şu an yeni film projeleri üzerine çalışmaktadır.
Yönetmen: Ozan Yoleri
Senaryo: Ozan Yoleri
Görüntü Yönetmeni: Celine Baril
Kurgu: Ayhan Ergürsel, Rana Önoğlu
Oyuncular: Ahsen Eroğlu, Sena Konak, Esra Kızıldoğan, Ali Aydın Erduran, Semih Gülen
Yapımcı: Alara Hamamcıoğlu
Yapım Şirketi: Vigo Film
35 yaşlarında olan İbrahim, resmi kurumlara borçlu birisi olarak annesi ile aynı binada, üst katta yaşamaktadır. Annesi tarafından yapılacak olan temizliğe ihtiyacı olmadığı zamanlarda odasında tamamen yalnız yaşayan İbrahim, mastürbasyon bağımlısı olabileceğini düşünmektedir. Annesi ise oğluna güvenen ve aile kurumunun temsil ettiği geleneksel değerlere bağlı birisidir. Bir gün annesinin arkadaşı olan Ayşe’den gelen bazı suçlamalar, annesinin kafasında, oğlu ile ilgili bazı soru işaretleri oluşturur.
Cenkay Kılıç
1982’de Bursa’da doğdu. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni bitirdikten sonra 2008-2012 yılları arasında yardımcı yönetmen olarak birçok filmde çalıştı. İlk kısa belgesel filmi Baba ile İfsak Kısa Film Festivali Mansiyon Ödülü ve Altın Çınar Film Festivali Jüri Özel ödüllerine layık görüldü.
Yönetmen: Cenkay Kılıç
Senaryo: Cenkay Kılıç
Kurgu: Cenkay Kılıç
Oyuncular: Nurgül Kılıç
Yapımcı: Cenkay Kılıç
Yirmili yaşlarının ortalarında bir genç erkek olan S., kalp krizi geçirdiğini ve öleceğini düşünüyordur. Anne ve babası onu hastaneye götürür. Ancak onlar S.’nin kalp krizi geçirdiğini düşünmüyor ve durumunu o kadar da önemsemiyorlardır. S. hastanede ailesine ve doktorlara durumunun ne kadar ciddi olduğunu anlatmaya çalışacaktır.
Onur Sefer
1990’da İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi Sinema Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam ediyor.
Yönetmen: Onur Sefer
Senaryo: Onur Sefer
Görüntü Yönetmeni: Burak Serin
Kurgu: Ebru Gümrükçüoğlu
Oyuncular: Mustafa Dincir, Evren Duyal, Beyti Engin, Şafak Topal, Metin Demirci, Elif Sıla Kaymak
Yapımcı: Utkan Bugay
Bir kürt anne altı yıl ev hapsine çarptırılır. Oğlu ise annesinin sessiz gardiyanına dönüşür. İsyan ile itaat arasında sıkışan oğul, annesinin mahkumiyeti ile kendi sınırlarını da keşfeder.
Tuna Kaplan
Münih’te doğdu. Bayreuth Üniversitesi Tiyatro, Medya ve Fransız edebiyatı bölümlerinden mezun oldu. Yüksek lisansını burslu olarak Arjantin’de ENERC Film Akademisi’nde ve Münih Televizyon ve Sinema Akademisi’nde film yönetmenliği bölümüne tamamladı. Filmleri birçok uluslararası festivalde ödül kazandı. Son filmi Duyuyor musun Anne? prömiyerini Clermont-Ferrand Festivali’nde yaptı.
Yönetmen: Tuna Kaptan
Senaryo: Tuna Kaptan
Görüntü Yönetmeni: Roy Yunus İmer
Kurgu: Sophie Oldenbourg
Oyuncular: Aziz Çapkurt
Yapımcı: Tuna Kaptan
Bizi biz yapan insanlarla artık paylaşacak bir şeyimiz kalmadığında ne hissederiz? Önder kız arkadaşı Elif'le birlikte, hayatı boyunca örnek aldığı, abisi gibi sevdiği ve uzun zamandır görmediği kuzeni Mehmet'in evine ziyarete gider. Fakat mutlu başlayan gecenin sonunda kardeşlik bağının artık geçmişte kaldığını, zamanın kendi de dahil herkesi değiştirdiğini fark eder.
Ferit Karol
2011'de Sinema TV bölümünü bitirdi. Çeşitli dizi, reklam ve sinema filmlerinde kurgu, senarist ve yönetmen asistanlıkları yaptı. 2013 yılında ilk uzun metraj filmi Kumbara için senaryo çalışmalarına başladı ve 2017'de Ankara Film Festivali'nde En İyi Proje ödülünü kazandı. 2018 yılında İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar’a seçildi. Aynı yıl Kumbara ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapım desteği aldı. Karol, bağımsız sinema alanında projeler üretmeyi sürdürmektedir.
Yönetmen: Ferit Karol
Senaryo: Ferit Karol
Görüntü Yönetmeni: Ersin Aldemir
Kurgu: Özcan Vardar
Oyuncular: Baran Can Eraslan, Murat Çelik, Nazlı Bulum, Bengü Bektaş, Selen Şenkardeşler
Yapımcı: Nefes Polat & Can Çelik
Yapım Şirketi: Nefes Films & Code İstanbul
Herkesin bir canavarı vardır. Sadece bazıları onun sesine kulak verir. Ama bu gürültüye ne kadar katlanabilirsin.
Gökhan İpekkan
Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2016’da Lodz Film Okulu’nun Görüntü Yönetmenliği yüksek lisans programına başladı. Halen eğitimine devam etmektedir. Budak (2017) ve Tu Czy Tam (2017) yapımlarının ardından son kısa filmi Lupus’u çekti.
Yönetmen: Gökhan İpekkan
Senaryo: Gökhan İpekkan
Görüntü Yönetmeni: Gökhan İpekkan
Kurgu: Cecylia Pacura, Gökhan İpekkan
Oyuncular: Aleksandra Szajnecka, Burak Murat Kavuncu
Yapımcı: Lodz Film School
Çocuk, köpek ve annesiyle birlikte evden kaçarken eski bir çiftlikte konaklarlar. Arabasını tamir ettirmekte ısrarcı olan çocuk, eve ne zaman döneceklerini merak eder. Bu esnada, çevresinde gerçekleşen olayları anlamlandırmak isteyen çocuk, kendisini bilgilendirmeyen annesini ve gizemli ziyaretçiyi gözetler…
Deniz Dirin
1996’da İzmir’de doğdu. Mezun olduğu İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Öğrencilik zamanında çeşitli yerlerde kurgu ve kamera asistanlığı yaptı. Mavi Arabam (2019) ilk kısa filmidir.
Yönetmen: Deniz Dirin
Senaryo: Deniz Dirin
Görüntü Yönetmeni: Ece Latifoğlu
Kurgu: Deniz Dirin
Oyuncular: Salih Demir Dirin, Ayşe Dirin, Serhat Uysal, Hasan Mengi
Yapımcı: Deniz Dirin, Kübra Mengi
Fransa’da gelecek vaadeden bir tiyatro oyuncusu olan Aylin'in ağır hasta babasını görmek için acilen Türkiye'ye dönmesi gerekmektedir. Ancak karşılaştığı bürokratik problemler onu çok zor bir ikileme düşürür, giderse Fransa'ya geri dönemeyecek, kalırsa belki de babasını bir daha göremeyecektir. Aylin’in karar vermek için çok az zamanı kalmıştır.
Zeynep Köprülü
Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Ardından Bilgi Üniversitesi'nde sinema yüksek lisansını tamamladı ve Prag'daki akademi FAMU'da okumaya hak kazandı. 2013 yılında kurduğu Periferi Film bünyesinde kısa film ve belgesel çalışmaları gerçekleştirdi. Kısa filmleri Palm Springs Shortfest, !f İstanbul, Akbank Kısa Film Festivali gibi festivallerde gösterildi. Gitmek, yer değiştirmek gibi temalar üzerinde yoğunlaşan yönetmen bugünlerde Denizde isimli ilk uzun metrajı üzerine çalışıyor.
Yönetmen: Zeynep Köprülü
Senaryo: Deniz Türkmen, Zeynep Köprülü
Görüntü Yönetmeni: Maxence Lemonnier
Kurgu: Osman Bayraktar
Oyuncular: Deniz Türkmen, Mustafa Uğurlu, Nurhan Özenen, Eva Rami, Ahmet Melih Yılmaz, Arnaud Simon
Yapımcı: Utku Zeka, İgal Kohen
Sıcak yaz günlerinin ardından gelen bir fırtına uzaktaki bir adaya bir cenaze için çıkılan ani yolculuk sırasında belirir. Alelacele gömülürken bir adam Ege'de dolanır. Cenazeye son isteğin gölgesi düşer. Rüzgar gönlünce eser.
Arda Çiltepe
1992'de İstanbul'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. Gürcan Keltek'in Meteorlar (2017) ve Gulyabani (2018) filmlerinin yapımcılığını yaptı. Hamburg Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Angela Schanelec'in danışmanlığında sinema yüksek lisansını sürdürmekte ve yönetmen ve yapımcı olarak çalışmaktadır.
Yönetmen: Arda Çiltepe
Senaryo: Arda Çiltepe, Julia Tielke
Görüntü Yönetmeni: Julia Tielke
Kurgu: Arda Çiltepe
Oyuncular: Enes Yurdaün, Seren Şirince, Ariya Toprak, Sencar Sağdıç, Hasan Gövenç, Hüseyin Kocaman, Semih Gülen, Ercan Kesal, Nur Sürer
Yapımcı: Alara Hamamcıoğlu, Öykü Canlı
Yapım Şirketi: Vigo Film
Her insanın doğumdan ölüme değin kendisiyle beraber büyüyen bir taşının olduğu, bu taşı elinden bırakmanın da yasak olduğu bir evrende geçer hikâye. Bu tuhaf dünyanın içinde mahalle, okul, ev, pazar yeri, insanlar, her şey çok tanıdık ve bu topraklara aittir. Bu dünyanın içine Muzaffer adı verilen bir bebeğin gelişiyle başlar film. Muzaffer, annesi ve anneannesi ile yaşar. Onu hikâyenin evreninde diğerlerinden ayıran şey merakıdır. Çok basit bir sorunun peşine düşer Muzaffer: Herkesin taşıdığı bu taşı bıraksam ne olur? Bu soru; her şey yolundaymış gibi görünen tüm alanlardaki görünmez baskıyı açığa çıkararak, öykünün sıcak dünyası ile uyumsuz tedirgin edici bir his evreni yaratır.
Alican Yücesoy
1982’de İstanbul'da doğdu. Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nden 2005 yılında mezun oldu. Okula girdiği yıl kadrosuna kabul edildiği Bakırköy Belediye Tiyatroları'nda 2015 yılında genel sanat yönetmenliği görevine seçildi. Tiyatro sahnesindeki aktif varlığının yanı sıra oyunculuk kariyeri boyunca çok sayıda TV dizisi ve sinema filminde rol aldı. Taş, yönettiği ilk filmdir.
Yönetmen: Alican Yücesoy
Senaryo: Alican Yücesoy
Görüntü Yönetmeni: Necmettin Akdeniz
Kurgu: Fatih Yılmaz
Oyuncular: Ata Yılmaz Önal, Görkem Arda Keskin, Füruzan Aydın, Yüksel Çakır, Serkan Keskin, Bülent Şakrak, Aşkın Şenol, İrem Kahyaoğlu
Yapımcı: Alican Yücesoy
Eski bir tiyatro binasında yaşayan, yedi kişilik bir komünün kendilerine kurmuş oldukları hayat, sabaha karşı beliren esrarengiz bir yabancıyla değişir. Yabancı, binaya oy çokluğuyla kabul edilse de kimi üyelerde şüphe uyandırır. Düzen aksamaya, komün üyeleri arasındaki mesafe açılmaya başlar. Yabancı ise bu küçük toplumda kendine yer bulamadıkça, yalnızlaşmaya ve bina için bir tehdit haline gelmeye başlar. Onu anlamaya en yakın kişi ise binanın en küçük üyesi olan Kız olur.
Damla Kırkalı
Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü’nden mezun oldu. Londra Kingston Üniversitesi’nde film yüksek lisansını tamamladı. Mezuniyetini izleyen iki yıl boyunca Londra’da proje bazlı çalıştıktan sonra, İstanbul’da Yeni Sinemacılık’ta yapımcı asistanlığı yaptı. 2013 yılından bu yana uzun metraj sinema filmlerinde yönetmen yardımcısı olarak çalışmaktadır.
Yönetmen: Damla Kırkalı
Senaryo: Damla Kırkalı
Görüntü Yönetmeni: Ersin Gök
Kurgu: Selda Taşkın
Oyuncular: Onur Yalçınkaya, Selen Uçer, Cüneyt Yalaz, İpek Türktan Kaynak, Ozan Çelik, Mustafa Karakoyun, Defne Savıran, Hale Akınlı
Yapımcı: Aslı Erdem
Sait, ailesiyle beraber Diyarbakır'da yaşamaktadır. Kızı Hacer, nişanlısı İsa tarafından terk edilir. Bu durumu kabullenmeyen Sait, aynı zamanda eski çırağı olan İsa'yı aramak için yola çıkar. Fakat bir süre sonra bazı gerçeklerle karşılaşır.
Kasım Ördek
1992’de Diyarbakır'da doğdu. İlk öğretim ve Lisans eğitimini İstanbul'da tamamladı. Kerata (2018) ilk kısa filmidir.
Yönetmen: Kasım Ördek
Senaryo: Kasım Ördek
Görüntü Yönetmeni: Emre Pekçakır
Kurgu: Erhan Örs
Oyuncular: Ramazan Ergin, Asuman Durmaz, Eyüp Kan, Fatoş Yıldız, Metin Kılıç, Yunus Albayrak, İzzet Çakıcı
Yapımcı: Kasım Ördek