Antalya'da Mutlaka Gitmeniz Gereken 7 Antik Kent

Galeri05 Mayıs 2023
198.6B OKUNMA
Paylaş

Hem tarihi dokusu, hem de doğal güzellikleri bakımından ülkemizin en gözde yerlerinden birisidir Antalya. Olur da yolunuz düşerse antik kentleri gezmeden sakın ayrılmayın bu şehirden. Sırt çantanızı kapın ve bu büyüleyici yolculuğa işte bu 7 antik kentten başlayın. 

1- Aspendos Antik Kenti

Aspendos, Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda, Köprüçayı'nın dağlık bölgesinden düzlüğe ulaştığı yerde M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş ve antik devrin mamur zengin kentlerinden biridir. Buradaki Tiyatro M.S. 2. yüzyılda Romalı'lar tarafından inşa edilmiştir. Aspendos'un en önemli yapısı tiyatrosudur. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunanarak gelmiş bir açık hava tiyatrosudur. Bu tiyatro Anadolu'daki Roma Tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneğidir. Her yıl binlerce yerli, yabancı turist Aspendos'u gezmektedir. Antik tiyatro ayrıca konserler, etkinlikler için kullanılmaktadır.

 

2- Olympos Antik Kenti

Olympos adını, 16. km. kuzeyindeki Torosların batı uzantılarından biri olan 2375 m. yüksekliğe sahip Tahtalı Dağı’ndan alır. Kentin günümüze ulaşmış kalıntıları Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine aittir.  Olympos doğudan batıya, doğru hızla denize akan bir ırmağın ağzında ve her iki yakasında yer alır. Antik dönemde kenti ikiye bölen nehir yatağı bir kanal içine alınarak her iki yakası da iskele olarak kullanılmış ve köprü ile birbirine bağlanmıştır. Şehrin görülebilir diğer önemli yapısı ise ırmak ağzının 150 m. batısında yer alan tapınak kapısıdır. Kentin birkaç kilometre güneybatısındaki Çakaltepe olarak anılan yükseltinin güney yamacından devamlı olarak alev çıkar.

3- Myra Antik Kenti

Demre İlçe merkezinde ve civarında yer alan Myra Antik Kenti, aynı adı taşıyan ova üzerinde kurulmuştur. Myra Antik Kenti özellikle Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ünlüdür. Günümüz kalıntılarını, akropolün güney eteğinde yer alan tiyatro ile her iki yanında yer alan kaya mezarları oluşturur. Tiyatronun hemen iki yanında, kabartmalı veya düz kaya mezarları yer alır. Likyalıların ahşap ev mimarisinin kaya mezarlarına en iyi uyarlanmış örnekleri olan Myra mezarlarının içinde, ölüyü ve yakınlarını betimleyen kabartmalı mezar en ilginç örneklerden biridir. 

4- Patara Antik Kenti

Fethiye-Kalkan arasında Xanthos vadisinin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş Köyünde yer alan Patara Antik Kenti, Likya’nın en önemli ve en eski şehirlerinden biridir. Akdeniz kaplumbağaları Caretta-Carettaların milyonlarca yıldır yumurtalarını bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri olması ile de ayrı bir öneme sahiptir. Apollon’un önemli bir kehanet merkezi olarak ün yapmış olan Patara, aynı zamanda Anadolu’dan Roma’ya nakledilen tahılların depolandığı ve saklandığı bir limandır.

5- Perge Antik Kenti

Kent, Antalya şehir merkezinin 17 km. doğusundaki, Aksu sınırları içinde yer almaktadır. Mimarisi yanında mermer heykeltıraşlığıyla da ünlüdür. Şehre giden yol üzerinde ilk karşılaşılan yapı, Yunan-Roma tipinde inşa edilmiş anıtsal tiyatro binasıdır. Tiyatronun kuzeyinde Anadolu’nun en iyi koruna gelmiş stadyumlarından biri yer alır. Agora, değişik planlı mekânlarıyla şehrin diğer bir sosyal merkezi hamamlar ve palaestra görülebilecek diğer yapılardır.

6- Phaselis Antik Kenti

Phaselis Antik Kenti'nin Akdeniz’e uzanan küçük bir yarımada üzerinde İ.Ö. 7.y.y.’da Rodoslu kolonistlerce kurulduğu söylenir. Coğrafi konumu önemli bir liman kenti olduğunu gösterir. Biri yarımadanın kuzeyinde diğeri kuzeydoğuda üçüncüsü ise güneybatı kıyısında yer alan üç limana sahiptir. Günümüze ulaşan en anıtsal yapı su kemerleridir. Şehrin diğer iki önemli kalıntısı ise şehir meydanındaki biri küçük diğeri büyük iki hamam kalıntısıdır. Özellikle küçük hamam kalıntıları Roma hamamının ısıtma sistemi hakkında bilgiler verir.

7- Side Antik Kenti

Antik dönemde Pamfilya’nın en önemli liman kenti olan Side, Antalya’nın 80 km. doğusunda, Manavgat’ın 7 km. güneybatısında bulunan, 350-400 m. genişliğinde bir yarımada üzerinde kurulmuştur. Özellikle tarihin içinde yaşamak istiyorsanız Side tam size göre. Tarihi Tiyatrosu, hemen kumsalın yanında uzana tarihi kalıntıları, Apollon Tapınağı, Büyük İhtişamlı Kent Kapısı, Hamamları, Agorası, Eski Evleri ve müzesi ile size tarihi en ince ayrıntılarına kadar yaşatacaktır.

198.6B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!

Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!