56. Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasında Yarışacak Filmler

Galeri20 Ekim 2019
2.8B OKUNMA
Paylaş

56. Antalya Altın Portakal Film Festivali uluslararası uzun metraj film yarışmasında yarışacak filmler. 

Festival programı için buraya tıklayınız.

Bir Oğul

Kısa filmleriyle büyük beğeni toplayan Tunuslu yönetmen Mehdi Barsaoui’den Tunus’un yakın dönemindeki çalkantılı günlerinde geçen bir ilk film. Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nin Orizzonti Ufuklar bölümünde yapan Bir Oğul, kaza kurşunuyla yaralanan 10 yaşındaki oğullarının hayatını kurtarmaya çalışan bir ailenin hikâyesini anlatıyor. Oğullarının tedavi sürecinde geçmişte kalmış karanlık bir sırrı öğrenen aile, tam anlamıyla bir varoluş sınavı veriyor. Filmin başrolünü Tunus’un yükselen yıldızı Najla Ben Abdallah ile paylaşan usta oyuncu Sami Bouajila bu filmdeki performansıyla Venedik’te Ufuklar bölümünde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

Mehdi M. Barsaoui
1984’te Tunus’da doğdu. Tunus’da multimedya sanatlar alanında ve Bolonya Üniversitesi’nde yönetmenlik eğitimi aldı. Dubai Uluslararası Film Festivali’nden En İyi Film ödüllü We’re Just Fine Like This dahil olmak üzere toplam 3 kısa filmi bulunmakta. İlk uzun metrajlı filmi Bir Oğul dünya prömiyerini 76. Venedik Film Festivali’nde yaptı.

Yönetmen: Mehdi M. Barsaoui

Senaryo: Mehdi M. Barsaoui

Görüntü Yönetmeni: Antoine Héberlé

Kurgu: Camille Toubkis

Oyuncular: Sami Bouajila, Najla Ben Abdallah, Youssef Khemiri, Noomen Hamda, Qasim Rawane, Slah Msaddak, Mohamed Ali Ben Jemaa

Yapımcı: Habib Attia, Marc Irmer, Chantal Fischer

Yapım Şirketi: Dolce Vita Films, Cinetelefilms

 

Çocuklar

İskandinav sinemasının yakın dönem örneklerinden Çocuklar, ödüllü yazar-yönetmen Dag Johan Haugerud’un imzasını taşıyor. Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nin Venice Days bölümünde yapan bu etkileyici dram, işçi partili bir babanın kızı olan 13 yaşındaki Lykke’nin sağ görüşlü bir politikacının oğlu olan Jamie’nin ölümüne neden olması sonucu gelişen olayları konu ediyor. Günümüz Norveç’inde çocuk olmak ve politik hayatın çocukların üzerindeki etkisi konusunda sürükleyici bir hikaye sunan Çocuklar’ın başrolünde Norveç’in önemli oyuncuları Henriette Steenstrup, Jan Gunnar Roise ve Thorbjørn Harr yer alıyor.

Dag Johan Haugerud
1964’te doğdu. İsveç ve Norveç’te film bilimi, yaratıcı yazarlık çalışmaları, dramaturji ve kütüphanecilik eğitimi gördü. Çeşitli tiyatro ve dans topluluklarında oyun yazarlığı ve gazetecilik yaptı. Yayınlanmış dört romanı, 16 Living Clichés (1998) ile başlayan geniş bir kısa metraj filmografisi bulunmakta. Lust (2000) başta olmak üzere kısa filmleriyle birçok festivalden ödül topladı. İlk uzun metrajı I Belong (2012), Norveç Eleştirmenleri Ödülü ve dört Amanda Ödülü kazandı. Çocuklar ikinci uzun metraj filmidir.

Yönetmen: Dag Johan Haugerud

Senaryo: Dag Johan Haugerud

Görüntü Yönetmeni: Øystein Mamen

Kurgu: Jens Christian Fodstad

Oyuncular: Henriette Steenstrup, Jan Gunnar Røise, Thorbjørn Harr, Brynjar Bandlien, Andrea Bræin Hovig, Hans Olav Brenner, Ella Øverbye, Anne Marit Jacobsen

Yapımcı: Yngve Sæther

Yapım Şirketi: Motlys A/S

Diana B.’nin Hatıra Defteri

Belgeselleriyle tanıdığımız Hırvat yönetmen Dana Budisavljevic, son filminde yıllar önce tesadüfen keşfettiği bir kitabın peşine düşüyor ve İkinci Dünya Savaşı’nın gün yüzüne çıkmamış kahramanlarından birine odaklanıyor. Yönetmen, ölüm kamplarına götürülen 10 bine yakın çocuğun hayatını kurtarmak için insanüstü çaba sarf eden Diana Budisavljevic’in hikayesini yıllar sonra ortaya çıkan günlüğü üzerinden anlatıyor. Belgeselde Diana’nın çabaları sayesinde sağ kurtulan dört tanık da yer alıyor. Tanıklar, 80 yıl sonra geçmişle bir kez daha yüzleşirken, bir yandan da kurtarıcıları ile tanışıyorlar.

Dana Budisavljevic
Zagreb Drama Sanatları akademisinde eğitimini tamamladı. Kariyerine editörlük, prodüksiyon asistanlığı ve film festivalleri organizatörlüğü ile başladı. İlk yönetmenlik tecrübesi olan Straight A’s (2004) belgeselinden sonra asıl ününe Family Meals (2012) filmiyle kavuştu. Slumbering Concrete, I Like That Super Most the Best, Then I See Tanja ve birçok filmin yapımcılığını üstlendi. Diana B.'ni̇n Hatira Defteri̇ ile Pula Film Festivali’nde Grand Golden Arena ödülünü kazanarak, festival tarihinde 1957’den bu yana, bu ödüle layık görülen ilk kadın yönetmen oldu.

Yönetmen: Dana Budisavljevic

Senaryo: Dana Budisavljevic, Jelena Paljan

Görüntü Yönetmeni: Jasenko Rasol

Kurgu: Marko Ferković

Oyuncular: Alma Prica, Živko Zelenbrz, Nada Vlaisavljević, Zorka Janjanin, Milorad Jandrić, Igor Samobor, Biserka Ipša, Mirjana Karanović

Yapımcı: Miljenka Čogelja, Olinka Vištica

Yapım Şirketi: HULAHOP

Geride Kalanlar

Geride Kalanlar, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Macaristan'da, bir genç kızın gözünden, soykırımdan kurtulanların iyileşme sürecini anlatıyor. Tüm ulusu etkileyen karmaşanın, kaybetmenin ve derin yaraların tam ortasında, sevginin iyileştirici gücünün lirik hikâyesi...

Barnabás Tóth
1977’de Strasbourg’da doğdu. Budapeşte’de Sinema ve Tiyatro Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Yazıp yönettiği iki uzun metrajı Camembert Rose (2009) ve Those Who Remained’dir. (2019). Son kısa filmi Chuchotage (2018), Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından En İyi Kısa Film dalında Oscar kısa listesine seçilmiştir. Yönetmenin önceki kısa filmi My Guide (2013), Vimeo üzerinden 1.8 milyon izlenmeye ulaşmıştır.

Yönetmen: Barnabás Tóth

Senaryo: Barnabás Tóth, Klára Muhi

Görüntü Yönetmeni: Gábor Marosi

Kurgu: Ágnes Mógor

Oyuncular: Károly Hajduk, Abigél Szőke, Mari Nagy, Katalin Simkó, Barnabás Horkay, Andor Lukáts

Yapımcı: Mónika Mécs, Ernő Mesterházy

Işık, Daha Fazla Işık

2015 yapımı ilk filmi Eva Nova’yla Toronto Film Festivali’nde Fipresci Ödülü’nü kazanan ve ülkesi Slovakya’yı Oscar yarışında temsil eden genç yönetmen Marko Skop’un imzasını taşıyan Işık, Daha Fazla Işık, Slovak toplumuna içeriden bakan çarpıcı bir sosyal dram. Filmde Almanya’ya işçi olarak çalışan ve ailesinden uzun süre uzak kalan Milan, geri döndüğünde ergen oğlunun başının belada olduğunu öğrenir. Oğlunun bir sınıf arkadaşının ölümüyle ilgili araştırma derinleştikçe Milan oğlunu aslında hiç tanımadığını anlar ve daha önce hiç fark etmediği rahatsız edici gerçekleri keşfetmeye başlar.

Marko Škop
Bratislava, Slovakya Performans Sanatları Akademisi’nden mezun oldu. Other Worlds (2006) ve Osadne (2009) adlı televizyon belgesellerini yönetti. Juraj Lehotsky imzalı Blind Loves (2009) belgeselinin yapımcılığını üstlendi. Bu belgesel ile Cannes’da Yönetmenlerin Onbeş Günü bölümü ödülünü kazandı. İlk filmi Eva Nová (2015) ile Toronto Film Festivali’nde FIPRESCI ödülünü kazandı.

Yönetmen: Marko Škop

Senaryo: Marko Škop

Görüntü Yönetmeni: Ján Meliš

Kurgu: František Krähenbiel

Oyuncular: Milan Ondrík, František Beleš, Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Katarína Kormaňáková, Maximilián Dušanič, Daniel Fischer, Csongor Kassai, Anikó Vargová, Marek Geišberg

Yapımcı: Marko Škop, Ján Meliš, Petr Oukropec, Pavel Strnad

Yapım Şirketi: ARTILERIA

Nil'in Meryem'i


Ruandalı yazar Scholastique Mukasonga’nın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan Nil’in Meryem'i, Afgan yönetmen Atiq Rahimi’nin imzasını taşıyor. Toronto Film Festivali’nde büyük beğeni kazanan bu etkileyici sosyal dram, seyirciyi Ruanda’da 1994 yılında gerçekleşen ve 800 bin kişinin hayatını kaybettiği soykırımın 20 yıl öncesine götürüyor. Film, bir grup Ruandalı genç kadının hikâyesi üzerinden etnik ayrımcılığın ve ırkçılığın toplumda nasıl tehlikeli biçimde yayılıp, güçlenebileceğine dair güçlü bir hikâye anlatırken ülkeyi patlama noktasına getiren sosyopolitik sebepleri merkezine alıyor ve tansiyonun nasıl yavaş yavaş yükseldiğinin gösteriyor.

Atiq Rahimi
Yazar ve sinemacı Rahimi ilk uzun metraj filmi, Yeryüzü ve Küller’in ortak yazarlarından biri İranlı yazar Kambuzia Partovidir. Film, 2004’te Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünde prömiyerini yapmıştır. Yönetmen ilk romanı, Fransızca yazdığı Syngué Sabour: The Patience Stone ile Goncourt Akademi Edebiyat ödülü kazanmıştır ve Fransız yazar ve senarist Jean-Claude Carrière tarafından sinemaya adapte edilmiştir. Film, dünya prömiyerini Toronto’da yapmıştır.

Yönetmen: Atiq Rahimi

Senaryo: Atiq Rahimi, Ramata Sy

Görüntü Yönetmeni: Thierry Arbogast

Kurgu: Hervé de Luze

Oyuncular: Amanda Santa Mugabekazi, Albina Sydney Kirenga, Malaika Uwamahoro, Clariella Bizimana, Belinda Rubango Simbi, Pascal Greggory

Yapımcı: Dimitri Rassam, Rani Massalha, Marie Legrand, Charlotte Casiraghi

Yapım Şirketi: Swoon Productions, Chapter 2, Les Films du Tambour

Şirin’in Kalesi

İranlı yazar-yönetmen Reza Mirkarimi, sade tarzından ödün vermediği yeni filmi Şirin’in Kalesi’nde bir ailenin trajik hikayesine odaklanıyor. Filmde hayatını bir türlü yoluna koyamayan bir adam yıllardır görmediği çocuklarının bakımını üstlenmek zorunda kalıyor. Bu süreç içerisinde çocukların babalarıyla ilgili hayallerinin yıkılması çok uzun sürmüyor. Şirin’in Kalesi, bu yıl Nuri Bilge Ceylan’ın jüri başkanlığını üstlendiği Şangay Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini kazandı. Ayrıca filmin başrol oyuncularından Hamed Behdad da aynı festivalde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kucakladı.

Reza Mirkarimi
1967’de Tahran’da doğdu. Güzel Sanatlar Üniversitesi grafik tasarım bölümünden mezun oldu. Kariyerine televizyon dizileri ile başladı. İlk filmi The Child and The Soldier ile birçok ödül kazandı. İkinci filmi Under the Moonlight Cannes başta olmak üzere birçok festivalden ödüller topladı. Beşinci filmi As Simple As That ve son filmi Daughter Uluslararası Moskova Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazandı. So Close So Far, A Cube of Sugar ve Today ile Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ı adaylığı kazandı.

Yönetmen: Reza Mirkarimi

Senaryo: Mohsen Gharaei, Mohammad Davoudi

Görüntü Yönetmeni: Thierry Arbogast

Kurgu: Reza Mirkarimi

Oyuncular: Hamed Behdad, Zhila Shahi, Azadeh Nobahari, Nioosha Alipour, Youna Tadayyon, Akbar Ayeen

Yapımcı: Reza Mirkarimi

Üç Yaz

Kariyerine enstalasyon çalışmaları ve belgesellerle başlayan Brezilyalı yönetmen Sandra Kogut, dünya prömiyeri Eylül ayında Toronto Film Festivali'nde gerçekleştirilen filmi Üç Yaz’da ülkesindeki güncel meselelerden yola çıkıyor ve siyasi gelişmelerin farklı sosyal sınıflara etkisini gözler önüne seriyor. Yönetmen Kogut, mizahi bakış açısını da eksik etmediği filminde hali vakti yerinde bir ailenin yanında çalışan Mada'nın gözünden söz konusu ailenin üç yılda yaşadığı çalkantılı olayları konu ediyor. Brezilya'nın en önemli oyuncularından Regina Case'nin başrolünde yer aldığı ve performansıyla övgüler topladığı Üç Yaz, sıradan insanları merkeze alan, komedi ve dramı aynı potada eriten bir film.

Sandra Kogut
Kariyerine video sanatçısı olarak başladı. Belgesel ve kurmaca filmler üzerine çalışmaya başladı.Passagers D’orsay (2003), Un Passeport Hongrois (2001) ve Adieu Monde (1997) gibi belgeselleriyle birçok festivalde ödüller kazandı. İlk kurmaca filmi, Mutum (2007) ise Cannes Film Festivali’nde Yönetmenlerin Onbeş Günü bölümünde açılışını yaptı ve Toronto, Rotterdam gibi birçok festivalin programında yer aldı.

Yönetmen: Sandra Kogut

Senaryo: Sandra Kogut, Iana Cossoy Paro

Görüntü Yönetmeni: Ivo Lopes Araújo

Kurgu: Sergio Mekler, Luisa Marques

Oyuncular: Regina Casé, Rogério Fróes, Otavio Müller, Gisele Fróes, Carla Ribas, Daniel Rangel, Jessica Ellen

Yapımcı: Marcello Ludwig Maia, Laurent Lavolé

Yapım Şirketi: Republica Pureza Filmes, Gloria Films Productions

 

Yalnızca Hayvanlar

Kar fırtınasında kaybolan bir kadın ve dağlık bir alanda kendilerini garip olayların ortasında bulan beş yabancının her anı gerilim dolu hikâyesi... 2005 yapımı sürreal öğeler içeren Kuzey Faresi'yle tanıdığımız Fransız yönetmen Dominik Moll, yazar Colin Niel'in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarladığı filminde, her karakterin kendine has bakış açısını sergileyen sürprizlere gebe bir hikâye anlatıyor. Moll'un ıssız mekanları ve kış mevsiminin ürkütücü, tedirgin edici atmosferini başarıyla kullandığı filmde, Quentin Tarantino'nun 2009 yapımı Soysuzlar Çetesi adlı filmindeki rolüyle tüm dünyanın tanıdığı Fransız aktör Denise Ménochet başrollerden birini paylaşıyor. Filmin ilk gösterimini Venedik Film Festivali'nin Venice Days adlı bölümünde gerçekleştirilmişti.

Dominik Moll
1962’de Almanya’da doğdu. Kuzey Faresi (2005) ve Harry, İyiliğinizi İsteyen Bir Dost (2000) filmleri Altın Palmiye için Cannes’da yarıştı. Yönetmenin Harry, İyiliğinizi İsteyen Bir Dost filmi En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Kurgu dallarında César Ödülleri’ni kazandı.

Yönetmen: Dominik Moll

Senaryo: Dominik Moll, Gilles Marchand

Görüntü Yönetmeni: Patrick Ghiringhelli

Kurgu: Laurent Rouan

Oyuncular: Denis Menochet, Laure Calamy, Damien Bonnard, Valeria Bruni, Evelyne Nadia Tereszkiewicz, Guy Roger N’drin, Bastien Bouillon, Marie Amie

Yapımcı: Caroline Benjo, Carole Scotta, Barbara Letellier, Simon Arnal
 

Zaman Her Şeyi Siler

İddialı görsel tasarımıyla dikkat çeken Zaman Her Şeyi Siler, Japonya’nın en önemli genç yıldızlarından Joe Odagiri’nin imzasını taşıyor. Genç oyuncu ilk yönetmenlik denemesinde, yaşadığı kasabada insanları botuyla karşı kıyıya taşıyarak geçinen yaşlı Toichi’nin öyküsüne odaklanıyor. İnsanlarla çok az iletişimi olan Toichi’nin sıradan yaşamı, günün birinde botuna binen gizemli bir kadınla tanıştıktan sonra tamamen değişir. Filmin görüntü yönetmeni, Aşk Zamanı, Kahraman gibi nice enfes filmle tanıdığımız Christopher Doyle. Filmin olağanüstü kostüm tasarımlarında ise efsanevi tasarımcı Emi Wada’nın imzası var.

Joe Odagiri
1976'da Japonya, Okayama'da doğdu. Kariyerine aktör olarak başladı ve Cannes Film Festivali’nde de yarışan Kiyoshi Kurosawa’nın Parlak Gelecek (2003) filminin başrolünü üstlendi. O zamandan beri çok sayıda filmde oynadı. 2009'da yönettiği orta metraj filmi Looking for the Cherry Blossoms Rotterdam Film Festivali'ne seçildi. Zaman Her Şeyi Siler yönetmenin ilk uzun metraj filmi.

Yönetmen: Joe Odagiri

Senaryo: Joe Odagiri

Görüntü Yönetmeni: Christopher Doyle

Kurgu: Masaya Okazaki, Joe Odagiri

Oyuncular: Akira Emoto, Ririka Kawashima, Nijiro Murakami, Tsuyoshi Ihara, Jun Murakami, Yu Aoi

Yapımcı: Shozo Ichiyama, Takuro Nagai, Yusaku Nakajima

Yapım Şirketi: Kinoshita Group

2.8B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!