İnsanlık tarihine kesintisiz tanıklık etmiş Anadolu topraklarının en zengin geçmişine sahip yerlerden biri Antalya. Sınırları içindeki üç antik kültür bölgesinden Lykia, Pampylia ve Psidia’ya ait arkeolojik gezi seçenekleri sunuyor. Antalya'nın doğal güzellikler içerisindeki tarihi ve gezilmesi gereken yerlerini öğrenmek için Antalya için hazırladığımız gezi rehberine göz atın.
Kaleiçi
Antalya'nın tarihi çekirdek kenti adıyla tanımlanan Kaleiçi semti çağlar boyu çeşitli uygarlıklara tanık oldu. Bergama Krallığı döneminde yapılan Kaleiçi'nde bugün pek çok konaklama tesisi var. Sahip olduğu tarihi özellikler turistlerin ilgi odağı. Hadrianus Kapısı, Hıdırlık Kulesi, Yivli Minare, Kesik Minare ve Antalya'nın tarihi limanı, Kaleiçi'nde görülecek başlıca eserler arasında.
Hadrianus Kapısı
Roma İmparatorluğu’nun en ünlü İmparatorlarından Hadrianus, Küçük Asya gezisi sırasında Attaleia’ya da uğradı. Onun onuruna Hadrianus Kapısı inşa ettirildi. Bugün kent içinde Üç Kapılar mevkiinde bulunuyor. Kapı kent surlarından kale içine geçişi sağlıyor.
Antalya Müzesi
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İtalyanlar 28 Mart 1919 tarihinde Antalya'yı işgal eder ve eski eserleri toplamaya kalkışırlar. Bunun üzerine, o sırada Antalya Lisesi'nde öğretmenlik yapan Süleyman Fikri Bey, Antalya Mutasarrıflığı'na başvurarak, 15 Ekim 1919 tarihinde kendisini fahri asar-ı antika (eski eser) memuru tayin ettirir ve müze kurma girişimlerine başlar. İlk olarak Antalya merkezinde yer alan eski eserleri Tekkeli Mehmet Paşa Camii karşısında bulunan terk edilmiş Bayraktar Baba Türbesi'nde toplayarak bir depo müze oluşturur ve Antalya Müzesi'nin ilk temelini atar. 1922 yılında Antalya Müzesi mübadeleyle giden Rumların geride bıraktığı beş kiliseden biri olan Panaya Kilisesi'ne (Alaaddin Cami) taşındı. 1972 yılında Antalya Müzesi günümüzdeki binasına kavuşur. Antalya Müzesi toplam 13 adet teşhir salonu, çocuk bölümü ve açık hava galerilelerinden oluşuyor. Müzede toplam 7 bin 20 eser kronolojik ve konularına göre teşhir ediliyor. Müze koleksiyonundaki eserlerin büyük bölümü bölgede yapılan kazılardan elde edilmiştir. Etnografik eserler de uzmanlarca yine ait oldukları yörelere göre derlenmiştir. Özelikle Perge’de bulunan Roma Dönemi heykeltraşlık eserleriyle ve son yıllarda müze kurtarma kazılarından ortaya çıkan ünik buluntularıyla Antalya Müzesi 1988 yılında aldığı “Avrupa Konseyi Özel Ödülü” ile dünyanın önemli müzeleri arasında sayılıyor.
Düden Şelaleleri
Antalya’nın kıyısını şekillendiren falezler, Konyaaltı ile Lara arasında kalan bölümü denizden yüksek bir konuma getirir. Şehrin içinden geçen birçok akarsu falezlerin üzerinden küçük şelaleler yaparak Akdeniz'in derin mavisiyle buluşuyor. Bu şelalelerin en büyüğü Aşağı Düden Şelalesi, 50 metreden gürültüler kopararak Lara'dan denize iner. Aşağı Düden'den 15 kilometre kuzeyde asıl kaynak olan Düden Başı Şelalesi yer alır. Bazı kaynaklarda İskender, Düden 1 veya Yukarı Düden olarak da anılan bu şelale, Antalya merkeze 8 kilometre uzaklıktadır. Geniş bir tül gibi dökülen şelalenin suları altındaki büyük bir mağarayı saklar. Kaya mezarlarına da rastlanan bu bölge piknik ve mesire yeri olarak düzenlendi.
Güllük Dağı Milli Parkı
Antalya'nın Korkuteli ilçesinde Torosların yükseklerinde bulunur. Sarp kayalıklarla ve kanyonlarla süslü milli park Akdeniz bitki topluluklarını sergileyen orman ve makilerle kaplı. Alan ayrıca dağ keçisi, alageyik, kartal gibi türleri barındırıyor. Güllük Dağı'nın yamaçlarındaki Termesos Antik Kenti milli parkın bir diğer zenginliği. Kentin surları, kaleleri, kral yolu gezilebilir. Milli parkta ziyaretçiler için piknik ve kamp yerleri bulunuyor.
Termessos
Antalya’nın 34 kilometre batısında Güllük Dağı eteklerinde 1665 yükseklikte bir platform üzerine kurulmuştu. Günümüze kadar gelen yazıtlarda Termessosluların kendilerini Solym halkı diye adlandırdıklarını biliyoruz. Strabon da buradaki halkın Solym dili denilen yerel bir dil ile konuştuklarını belirtiyor. Kentin ne zaman kurulduğu bilinmiyor. Homeros, Solymos halkından bahsetse de Termessos kenti ilk defa Arrianos'un İÖ. 333 yılında Büyük İskender'in seferini anlattığı eserinde karşımıza çıkıyor. Kentte öne çıkan yapılardan biri, zemini taş bloklarla kaplı 3 yönden sütunlu galerilerle çevrili agorası.
Saklıkent
Denize en yakın kayak merkezi. Antalya’ya 50 kilometre uzaklıkta. Kayak mevsimi Ocak-Mart ayları arasında. Merkezde iki teleski var. Saklıkent’e giren taksi, minibüs ve otobüslerden giriş ücreti alınıyor.
Sillyon
Antalya-Alanya yolunun 33. kilometresindeki sapağın soldaki yolundan 6 kilometre gidildiğinde ulaşılan kent 200 metre yükseklikteki bir tepenin üzerine kurulu. Ulaşılması güç bir akropole sahip Sillyon, Pamphylia kentleri arasında pek öne çıkamamıştı. Ancak korunaklı konumu sebebiyle Pers yönetimi sırasında burada bir garnizon kurulmuş, bu sayede de Büyük İskender’e karşı koymayı başarmıştı. Hellenistik devir surları, tiyatro, odeon, stadium ve saray olduğu düşünülen bir yapı kentte görülebilen kalıntılardan. Sillyon’un batısında ise kayaya oyularak yapılmış dörtgen biçimli mezarlar var.
Patara Antik Kenti
Patara Antik Kenti Fethiye-Kalkan arasında Xanthos Vadisi'nin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş Köyü'nde yer almaktadır ve Likya'nın en önemli ve en eski şehirlerinden biridir. Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Fahri Işık ve ekibi tarafından 1988 yılından beri kazıları sürdürülen Patara Antik Kenti, arkeolojik ve tarihsel değerlerinin yanında Akdeniz kaplumbağaları Caretta-Carettaların milyonlarca yıldır yumurtalarını bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri olması ile de ayrı bir öneme sahiptir.
İ.Ö.13'üncü yüzyıla ait Hitit metinlerinde şehrin adı Patar olarak geçmektedir. Tepecik Akropolü'nde ele geçen seramik parçaları, Orta Tunç Çağı özelikleri içerirken, yine Tepecik'in doğu yamacı eteklerinde ortaya çıkarılan, Demir Çağı öncesine ait taş balta Patara'nın tarihinin ne kadar eskilere gittiğini göstermektedir. Xanthos Vadisi'nde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle tarih boyunca önemli kent olma özelliğini her çağda devam ettirmiş olan Patara'nın yazıt ve sikkelerde Likya dilindeki adı Patara olarak geçer.
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!
Bizi Takip Edin
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Daha fazla bilgi için