Antalya'nın pek bilinmeyen yönleriyle en önemli yerlerine göz atmaya ne dersiniz?
Antalya'nın pek bilinmeyen yönleriyle en önemli yerlerine göz atmaya ne dersiniz?
Antalya'nın Alanya ilçesindeki Sapadere Kanyonu, yaklaşık 360 metre uzunluğu ve 400 metre yüksekliğiyle oldukça etkileyici bir doğa harikası. Kanyonun tabanından akan dereyle muhteşem bir görüntüye sahip olan yerde, iç kısımlardan geçebilmek için görselliği bozmayacak şekilde köprüler bulunuyor. Kanyonun sonundaki şelale ve döküldüğü yerdeki dev kazanının soğuk suları, yaz mevsiminde ziyaretçilerini rahatlatıyor. Yakın zamana kadar yalnızca yöre halkının bildiği Sapadere Kanyonu, şimdilerde açılan dinlenme tesisleriyle doğa tutkunlarının ilgi odağında.
Kızlar Sivrisi, 3086 metrelik yüksekliğiyle Bey Dağları'nın en yüksek doruğu. Sedir ormanlarıyla kaplı dağ, tırmanışçıların sevdiği rotalardan biri. Spil Dağı, Uludağ ve Ilgaz gibi dağların ardından yüksekliği arttırmak isteyen dağcıların geçiş ve alıştırma olarak gördükleri Kızlar Sivrisi'ne tırmanmak, o kadar da kolay değil. Özel araçlarla da çıkılabilen dağın eteklerinin yemyeşil manzarası görülmeye değer. Burada bulunan gölün kıyısından girilen dağ yolunda ayrıca çok sayıda kamp alanı ve misafirhane bulunuyor.
Güver Kanyonu olarak da bilinen uçurum, Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde bulunuyor. Karstik kayalar üzerinde oluşmuş vadi, 2 km uzunluğa, yaklaşık 30 metre genişliğe ve 115 metre yüksekliğe sahip. Tahminen 1 milyon yılda oluştuğu düşünülen kanyonun içinden toplamda 3 ayrı çay akıyor. Burada, 4044 hektarlık alana kurulan Güver Kanyonu Tabiat Parkı ve Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, alageyiklerin dünyada doğal olarak yaşadıkları tek yer. Konaklama yeri bulunmayan kanyonda, çok sayıda seyir noktası var. Bu alandan görülebilen muhteşem bitki örtüsü ve hayvan çeşitleri, fotoğraf tutkunlarına nefis kareler sunuyor.
Sedir ağaçlarının orman biçiminde bulunduğu nadir yerlerden olan Çığlıkara Ormanları, Batı Torosların yüksek noktalarında korunuyor. Etrafında hiç yerleşim bulunmayan bu alana sadece özel izinlerle girilebiliyor. Kızlar Sivrisi'nin karşıdan görülebildiği bu yerdeki çukurlarda bulunan Dokuz Göller bölgesi, her mevsim yeşilini korumayı başaran yerlerden. Efsanelerin yanı sıra, Lübnan'ın bayrağına ve parasına simge olan Sedir ağaçları, yayılmaya başladıkları yerde tahrip edilerek bitme noktasına gelse de, burada hala çok geniş bir alanda büyümeye devam ediyor. Çığlıkara, doğa ve hayvanlarla baş başa kalmak isteyenler için en uygun yerlerden biri.
Antalya'nın Konyaaltı ilçesine bağlı Üçoluk Köyü'nde bulunan yayla, Torosların eteklerinde yer alıyor. Burası serin esen rüzgarı sayesinde yaz döneminde çevre bölgelerden çok sayıda ziyaretçi ağırlamasının yanı sıra, Kemer, Göynük, Beldibi, Konyaaltı ve Antalya merkezde yaşayanların da yaz döneminden Eylül'e kadar konaklamayı tercih ettiği bir yer. Bu dönemde ekonomik ve sosyal olarak hareketlenen köyde konaklama için çadır götürmek iyi fikir. Kamp severler bu güzelim yaylayı rotalarına eklemeli.
Antalya'daki Musa Dağları'nın eteklerinde yer alan ve arka arkaya sıralanmış koylardan ikisi olan Sazak ve Ceneviz, pembe-mor çiçekleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Dik bir yamacın arkasında kalan bu koylar, manzarayı tepeden seyretmek isteyen ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için oldukça keyifli. Burada muhteşem manzaranın yanı sıra, soyu tükenmekte olduğu için koruma altına alınan Akdeniz fokları da rahatça gözlemlenebiliyor. Konaklamanın bulunmadığı bu yer, yıldızların altında kamp kurarak, telefonların fazla çekmemesinden dolayı biraz olsun teknolojiden uzak kalmak isteyenlerin yeni gözdesi. Buradan Adrasan, Kemer ve Olimpos'a geçilebilir. Mutlaka görülmesi greken yerler listenize eklemelisiniz.
Manavgat ilçesinin 20 km uzağında bulunan Oymapınar Baraj Gölü, son dönemlerde oldukça ilgi çeken yerlerden. Rengârenk doğası, tekne turları, dağ gezileri ve rafting yapılabiliyor olmasıyla ilgi odağı haline gelen göl, aynı zamanda huzurlu ve keyifli bir dinlenme alanı.