Antalya'nın En Özel İki Lezzetinin Tarifi: Piyaz ve Tahinli Kabak Tatlısı

Galeri24 Nisan 2021
10.9B OKUNMA
Paylaş

Antalya yöresine özgü birbirinden lezzetli yemekler ve tatlılar var. Fakat Antalya denilince akla gelen, vazgeçilmez olan iki lezzet var Antalya Piyazı ve Kabak tatlısı.

İşte Antalya'nın en özel iki lezzetinin tarifi.

Antalya Piyazı'nın Tarifi

Antalya Piyazı artık tescilli. Tadı damağımızda kalan nefis yöresel lezzetimiz Antalya Piyazı’nı lezzetli kılan, geleneksel piyazdan ayıran en büyük özelliği, tahinli sosu. Haşlanmış fasulyelerin birazı ezilerek, tahin, sirke, limon, tuz ve ayarına göre su ilavesiyle hazırlanması. 
İşte bu tescilli lezzetin tarifi

Kullanılan Malzemeler
Kuru fasulye, tahin, sarımsak, kaya tuzu, limon suyu, sirke, domates, soğan (isteğe göre), yumurta (isteğe göre), maydanoz, zeytinyağı.

Ana Malzeme
1 kg kuru fasulye: Sıra tipi kuru fasulye (mat, damarlı, küçük taneli)

Tarator Malzemeleri
Haşlanmış kuru fasulye 2-3 yemek kaşığı (Piyazcıların bazıları sosa fasulye koymadıklarını, sosunu yoğunlaştırdığını söylemektedirler.)
1 kg tahin: Kavrulmamış, açık renkli, yerli susamdan yapılmış tahin
1 baş sarımsak: Kaya tuzu ile dövülmüş yerli sarımsak
1 yemek kaşığı tuz: Kaya tuzu
250 ml. limon suyu: Mevsimine göre Antalya’da yetiştirilen Kara limon veya İnterdonato limonu suyu
250 ml. sirke: Üzüm sirkesi

Üst Malzemeler
Domates: Mevsimine göre tarla veya sera domatesi
Soğan: Beyaz, tatlı soğan (isteğe göre)
Yumurta: Haşlanmış yumurta (isteğe göre)
Maydanoz: Günlük, taze maydanoz
Zeytinyağı: Naturel sızma

Fasulye Haşlama
Fasulye bir gün önceden tuzlu suda ortam sıcaklığında bekletilir. Geceden bekletilen suyu dökülür, birkaç kez suyu değiştirilir. Üste çıkanlar ve köpüğü alınır. Fasulyeler çatlayıp iyice pişinceye, haşlama suyu çekilir gibi oluncaya kadar haşlanır ve ılımaya bırakılır. Süzülerek tabağa alınır.

Tarator Hazırlama
Tarator sosu hazırlanırken tahin, limon suyu, kaya tuzu, sarımsak ve sirke (isteğe bağlı 2-3 yemek kaşığı haşlanmış fasulye) kullanılır. Büyük çaplı üretimde oran olarak, 1 kg tahine 250 ml. sirke, 250 ml. taze sıkılmış limon suyu, 1 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 baş sarımsak kullanılır.

Servise Hazırlama
Fasulye ılıkken üzerine tarator sosu gezdirip, karıştırılır, üzerine de doğranmış domates, isteğe göre soğan ve haşlanmış yumurta eklenir. Zeytinyağı ve maydanoz ile süslenerek servis edilir.

Kabak Tatlısı

Kabak tatlısı denince akla ilk gelen şehirdir Antalya. Başka hiçbir şehirde bu kadar lezzetlisini bulamayabilirsiniz. Antalya'ya özel olarak şerbetli kabak tatlısı üzerine bol tahin ve ceviz içi dökülerek servis ediliyor. 

Kabak Tatlısı (Antalya Usulü) İçin Gerekli Malzemeler:

1,5 kilo balkabağı (dilimi yaklaşık 7 cm genişlikte)
3 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı tahin
1 su bardağı ceviz içi

Kabak Tatlısı (Antalya Usulü) Yapılışı:

Balkabağı dilimlerinin dış sert kabukları ayıklanır. Her dilim 3 eşit parçaya bölünür. Dilimler çukur bir kaba konur. Üzerine şeker gezdirilir ve 24 saat bekletilir. Bekleme sonucu bal kabakları su salacaktır. Sulanmış bal kabakları olduğu gibi tencereye boca edilir. Orta ateşte kaynamaya bırakılır. İlk kaynamada ocağın altını az kısılır. Kabaklar kolayca bıçak saplanıncaya kadar piştiğinde ve suyu kıvam bulduğunda ocağın altı kapatılır, soğumaya bırakılır. Soğumuş kabaklar servis kabına aktarılır. Üzerine tahin gezdirilir. Cevizleri serpiştirilir ve sofraya alınır. 

Kaynak: “Kabak Tatlısı (Antalya Usulü)”, Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya’nın Lezzetleri

10.9B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!