Yüzlerce yıllık tarihe sahip Antalya mutfağının 7 yöresel lezzeti.
Yüzlerce yıllık tarihe sahip Antalya mutfağının 7 yöresel lezzeti.
Antalya’ya özgü bir çörek aslında Leğen Kömbesi; un, haşhaş, yaş maya ve pekmez konularak yapılıyor.
Bal kabağını restoranlarda tatlı olarak yemeye alışkınız ama Antalyalılar bal kabağını aynı zamanda ana yemek olarak tüketiyor. Yapımında bal kabağı, kuşbaşı et ve nohut ilave edilerek hazırlanıyor.
Halk arasında cezası olan helva olarak biliniyor Öküz Helvası. Alanya ilçesine ait olan bu helvanın yapında pekmez, un, su ve tereyağı kullanılır.
Antalya ait olan bir lezzet Mercimek Dondurması, bu yöreye ait bir meze. Mercimek, soğan, kırmızı biber ve sarımsak kullanılarak hazırlanıyor ve soğuk olarak servis ediliyor.
Antalya’nın eşsiz lezzetlerinden Nohut köftesi fesleğen, soğan, yumurta ve baharatlardan oluşan tam bir Akdeniz lezzeti, yoğurt sos ile servis ediliyor.
Antalya’nın Kaş ilçesine ait tarhana çorbası ise bizce coğrafi işaret almayı hak edecek kadar lezzetli. Kaş ilçesine özgü bu çorbanın yapımında; tarhana, çorba suyu, salça, nohut, yeşil mercimek, sarımsak, tereyağı ve zeytinyağı kullanılıyor.
Not: Ülkemizin her yöresinin kendine özgü bir tarhana çorbası tarifi vardır.
Taze dağ mantarları ile yapılan bu böreğin yapımında; ev yapımı yufka, kırmızı taze biber, maydanoz ve taze soğan kullanılıyor.
Tadı damağımızda kalan nefis yöresel lezzetimiz Antalya Piyazı’nı lezzetli kılan, geleneksel piyazdan ayıran en büyük özelliği, tahinli sosu. Haşlanmış fasulyelerin birazı ezilerek, tahin, sirke, limon, tuz ve ayarına göre su ilavesiyle hazırlanması.