Antalya yöresine özgü biribirinden lezzetli tatlılar var. Nesiller boyu aktarılan bu lezzetler artık sadece Antalya'da değil bir çok şehirde de tatlı severlerin sofralarını süslüyor.
Antalya yöresine özgü biribirinden lezzetli tatlılar var. Nesiller boyu aktarılan bu lezzetler artık sadece Antalya'da değil bir çok şehirde de tatlı severlerin sofralarını süslüyor.
Kabak tatlısı denince akla ilk gelen şehirdir Antalya. Başka hiçbir şehirde bu kadar lezzetlisini bulamayabilirsiniz. Antalya'ya özel olarak şerbetli kabak tatlısı üzerine bol tahin ve ceviz içi dökülerek servis ediliyor.
Alanya ilçesine özgü Kıvrım tatlısı, baklavalık yufkanın içine ceviz sarılarak hazırlanıyor. Kıvrım (Gıvrım) lezzetini şurubuna konulan ıtır yaprağından (yağ gülü) alıyor.
Bir çok yörede oldukça değişik şekil ve tatlarda yapılan katmer, Akdeniz Bölgesi'nde içine hem tuz hem şeker eklenerek yapılıyor. Antalyalılar içerisine tahin ekleyerek yapıyor ve sıcak olarak servis ediliyor.
Çitlenbik tohumu, tahin ve pekmez Cillincop helvasını lezzetli yapıyor. İbradı bölgesinde yemek sonrası ikram edilen bu helvayı mutlaka denemelisiniz.
Baklava yufkasından yapılan bu tatlının içerisine buğday nişastası ile yapılan pelte konuluyor ve muska şeklinde kapatılarak pişiriliyor. Lezzetini ıtır yaprağı ve tarçından alıyor. Lezzetine doyamayacağınız mutlaka demeniz gereken bir tatlı.
Bildiğiniz baklava tariflerini unutun çünkü bu baklavanın içinde ceviz, fıstık veya tereyağı yok. Elma ve tarçınla hazırlanıyor iç malzemesi pişirilirken üzerine tereyağı yerine zeytinyağı sürülüp fırına fırına veriliyor. Fırından çıkarınca sıcak şerbeti üzerine dökülüp soğuk olarak servis ediliyor.
Babata Keki'nin yapımında; mısır unu, yoğurt, toz şeker, tahin, zeytinyağı, tarçın, yer fıstığı ve susam kullanılıyor. Antalyalılar için çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden. Halk arasında bayatlamayan kek olarak da bilinir.