Sofralarınıza lezzet katacak birbirinden lezzetli, Antalya'ya özgü yemek tarifleri.
Sofralarınıza lezzet katacak birbirinden lezzetli, Antalya'ya özgü yemek tarifleri.
Malzemeler:
- 500 gr bal kabağı
- Yeteri miktarda su
- 2 su bardağı süt
Hazırlanışı:
Kabağı doğradıktan sonra uygun bir tencereye alıp, içine yeteri miktarda su ilave ederek pişmeye bırakın. Kabaklar pişince kaşığın tersi ile veya karıştırıcıdan geçirerek ezin. Tekrar tencereye ayıp içerisine süt ve yeteri kadar tuz ilave edip, orta ateşte 5 ila 10 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alın ve sıcak olarak servis edin.
Kaynak: Manavgat Yöresel Yemekleri kitabı.
Malzemeler
- 1 çay bardağı kuru fasulye
- 1 çay bardağı nohut
- 1 çay bardağı bulgur
- 1 çay bardağı börülce
- 1 çay bardağı mercimek
- 100 gr tereyağı
- 1 kaşık salça
- Tuz, karabiber, toz kırmızı biber
- 1 litre et suyu
Hazırlanışı
Önce tüm malzemeleri uygun bir kapta az bir su içerisinde bir taşım haşlayın. Daha sonra tekrar et suyu, yağ, salça ve baharatlar ilave edin ve yumuşayıncaya kadar kaynatın. Sıcak servis ediniz.
Malzemeler
- Kuşbaşı et (kuzu veya oğlak) 1 kilo
- Arpacık soğan 500 gram
- Kabak 2 adet
- Havuç 2 adet
- Patates 1 adet
- Taze fasülye 250 gram
- Erişte (haşlanmış) 2 su bardağı
- Zeytinyağı 2 kahve fincanı
- Tuz 2 tatlı kaşığı
Hazırlanış
Arpacık soğanların dip, kök kısımlarını kesmeden dış kabuklarını ayıklayınız. Geniş bir tencereyi orta ateşte kızdırınız. Tereyağı ve zeytinyağı koyunuz. Kızgın yağda kuşbaşı etleri ve arpacık soğanları tahta kaşıkla karıştırarak etlerin saldıkları su çekilinceye kadar yaklaşık 15-20 dakika kavurunuz. Arpacık soğanları tencereden bir başka kaba çıkartınız. Etlere 1 bardak kaynar su ekleyiniz. Ocağın altını kısınız. Tencereyi kapağı kapalı pişirmeye bırakınız. Yaklaşık 30-40 dakika sonra etlerin pişmesine yakın tencereye, ayıklanmış ve kuşbaşı doğranmış havuçları, kabakları, patatesi, taze fasülyeleri, arpacık soğanları ve tuzu katınız. 1 bardak daha kaynar su ekleyiniz. Tencereyi tekrar kapağı kapalı, pişirmeye bırakınız. Yaklaşık 25-30 dakika sonra etler ve sebzeler piştiğinde tencereye erişteleri katıp, karıştırınız. Birkaç dakika daha piştikten sonra yemek kıvamını bulduğunda ocağın altını kapatınız. Yemeği servis kabına aktarıp, sıcak sıcak servis ediniz.
Kaynak: ATAV Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya Lezzetleri kitabı.
Malzemeler
- 3 kilo kuzu eti
- 3 adet orta boy soğan
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 çay kaşığı toz kırmızıbiber
- 2 kilo süzme yoğurt
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı
Kuzu etini parmak şeklinde uzun, soğanları da kuşbaşı doğrayın. Tencereye bir su bardağı sıvıyağ dökerek kızdırın, soğanı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra kuzu etini, tuz ve karabiberi ilave edip suyunu çekene kadar kavurun. Ayrı bir tencerede 1 çay bardağı sıvıyağını kızdırıp içine toz kırmızı biberi ilave edin. 5 dakika kaynatın. Yapmış olduğunuz Yörük kavurmayı fırın tepsisine alıp üzerine süzme yoğurdu yayarak daha sonra yağda kızarttığınız pul biberi üzerine serpin. Sıcak servis edin.
Kaynak: Manavgat Yöresel Yemekleri kitabı.
Kullanılan Malzemeler:
Kuru fasulye, tahin, sarımsak, kaya tuzu, limon suyu, sirke, domates, soğan (isteğe göre), yumurta (isteğe göre), maydanoz, zeytinyağı.
Ana Malzeme:
1 kg kuru fasulye: Sıra tipi kuru fasulye (mat, damarlı, küçük taneli)
Tarator Malzemeleri:
Haşlanmış kuru fasulye 2-3 yemek kaşığı (Piyazcıların bazıları sosa fasulye koymadıklarını, sosunu yoğunlaştırdığını söylemektedirler.)
1 kg tahin: Kavrulmamış, açık renkli, yerli susamdan yapılmış tahin
1 baş sarımsak: Kaya tuzu ile dövülmüş yerli sarımsak
1 yemek kaşığı tuz: Kaya tuzu
250 ml. limon suyu: Mevsimine göre Antalya’da yetiştirilen Kara limon veya İnterdonato limonu suyu
250 ml. sirke: Üzüm sirkesi
Üst Malzemeler:
Domates: Mevsimine göre tarla veya sera domatesi
Soğan: Beyaz, tatlı soğan (isteğe göre)
Yumurta: Haşlanmış yumurta (isteğe göre)
Maydanoz: Günlük, taze maydanoz
Zeytinyağı: Naturel sızma
Fasulye Haşlama:
Fasulye bir gün önceden tuzlu suda ortam sıcaklığında bekletilir. Geceden bekletilen suyu dökülür, birkaç kez suyu değiştirilir. Üste çıkanlar ve köpüğü alınır. Fasulyeler çatlayıp iyice pişinceye, haşlama suyu çekilir gibi oluncaya kadar haşlanır ve ılımaya bırakılır. Süzülerek tabağa alınır.
Tarator Hazırlama:
Tarator sosu hazırlanırken tahin, limon suyu, kaya tuzu, sarımsak ve sirke (isteğe bağlı 2-3 yemek kaşığı haşlanmış fasulye) kullanılır. Büyük çaplı üretimde oran olarak, 1 kg tahine 250 ml. sirke, 250 ml. taze sıkılmış limon suyu, 1 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 baş sarımsak kullanılır.
Servise Hazırlama:
Fasulye ılıkken üzerine tarator sosu gezdirip, karıştırılır, üzerine de doğranmış domates, isteğe göre soğan ve haşlanmış yumurta eklenir. Zeytinyağı ve maydanoz ile süslenerek servis edilir.
Malzemeler:
- 1 kilo kuşbaşı dana eti
- 2 adet kebaplık pide
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
Hazırlanışı:
Kuşbaşı et suyu çekene kadar kavrulur. Üzerini örtecek kadar su konup tuz ilave edilerek tekrar pişirilir. Diğer taraftan pideler kare şeklinde doğranır. Pideler istenirse arzuya göre fırında ısıtılabilir. Pişen kuşbaşı etin suyu süzülür. Et suyunun içine veya kavrulmakta olan kuşbaşı etin içine bir tatlı kaşığı karabiber, kekik ilave edilebilir, pideleri ısıtmak için kullanılır. Isıtılan pideler servis tabağına alınır. Üzerine etler yerleştirilip, istenirse bir kepçe et suyu gezdirilir. Yaklaşık 5 dakika kadar fırında dinlendirildikten sonra istenirseniz üzerine ince doğranmış maydanoz serpilerek servis ediniz.
Malzemeler:
Un 500 gram
Tereyağ 500 gram
Çam fıstığı 1 çay bardağı
Vanilya 1 paket
Süt 250 gram
Şerbet Malzemeleri:
Toz şeker 1 kilo
Su 1 kilo
Limon ½ adet
Hazırlanışı:
Su ve şekeri birlikte 3 – 5 dakika kaynatınız. Yarım limon suyunu katıp, kestiriniz. Kısık ateşte sıcak bekletiniz.Elenmiş unu tencereye koyunuz. Kısık ateşte devamlı karıştırarak unu pembeleşinceye kadar kavurunuz. Kavrulmuş una fıstıkları ve tereyağını katınız. Karıştırarak unu tereyağına yediriniz. Tencereye sıcak şerbeti, sıcak sütü ve vanilyayı koyunuz. Tüm malzemeyi karıştırınız. Helva kıvam tutuncaya kadar karıştırarak, pişirmeyi sürdürünüz. Kıvam tutmuş helvayı servis kabına aktarıp, yayınız ve soğumaya bırakınız. Helvayı soğuk servis ediniz.
Kaynak: ATAV Toroslar’dan Akdeniz’e Antalya Lezzetleri kitabı.