Çocuklar İçin Dengeli ve Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Galeri17 Eylül 2019
4.7B OKUNMA
Paylaş

Hangi yaşta olurlarsa olsunlar çocuk ve gençlerin sağlıklı büyüyüp gelişmeleri için iyi besinlere ihtiyaçları vardır.  Çocuklara bedensel ve zihinsel gelişimlerinin yanı sıra okul başarılarına etki eden sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması önemlidir. Vücudumuzdaki kas ve kemiklerimizin, uzuv ve organlarımızın sağlıklı gelişimi doğru beslenmek ile mümkündür.  Eğer doğru beslenmeyi öğrenir ve uygularsak, boy  uzar, kaslar gelişir, tüm organlar,   saçlar, gözler ve dişler  sağlıklı olur.  

Sağlıklı bir gelişim için öneriler:

Kaynak: www.yasamhastaneleri.com

Sabah Kahvaltısı Önemli

Kahvaltının, büyüme dönemindeki çocuklarda günlük enerji ve besin gereksinimine katkısının yanında, okul başarısı üzerine de etkisi bulunmaktadır. Sabah kahvaltısı çok önemli ve mutlaka yapılmalıdır.  Kahvaltıda yumurta, peynir, zeytin, ceviz, ekmek, süt, kefir yada sıkma taze meyve suyu içebilirler.      

Ara Öğünlerde Sağlıklı Besinler Tercih Edin

Okul kantininde satılan yiyecekler sizin gönül rahatlığıyla çocuklarınıza verebileceğiniz  sağlıklı yiyeceklerden oluşmalıdır. Bu yiyecekler; süt, yoğurt, ayran, taze mevsim meyveleri, kuru meyveler, fındık, fıstık, badem, yağlı kuruyemişler gibi beslenmeye katkı sağlayacak yiyecek ve içecekler olmalıdır.  Çikolata, bisküvi, şekerlemeler hem diş sağlığı , hem de vücut gelişimi için zararlıdır.

Dengeli Öğünler Hazırlayın

Öğlen yemeklerinde çorba ve ana yemek, az miktarda pilav, makarna; mutlaka salata, yoğurt yiyebilirler. Pilav, makarna yada patates yiyorlarsa ekmek yemeğe ihtiyaçları kalmaz. Tatlı yerine meyve daha doğru bir tercih olur.    

Çocuk okuldan geldiğinde çok acıkmışsa özellikle yavaş yemeye dikkat etmeli, yemek seçmemeli ve tüm yiyeceklerden ihtiyacı kadar tüketmelidir.  

Yavaş  yeme  ve çok çiğneme alışkanlığı mide sağlığı  için gereklidir. Yiyecekler küçük lokmalar halinde yenmeli ve en az 10 defa çiğneyerek yutulmalıdır. Acıkmadan bir şey yememek ve öğün saatlerini beklemek sağlık açısından  önemlidir. Acıkmadan sürekli bir şeyler atıştırma durumunda, hücreler boş yere meşgul olur ve önemli görevlerini (büyüme/gelişme) yerine getiremezler. Yani günde 4-6 öğün yemek yeterli olacaktır.

Çocuğunuzun Hareket Etmesini Sağlayın

Kas ve kemik gelişimi için düzenli olarak  spor yapmak  gerekir. Çocuğunuz okulda spor yapamadığı günlerde  evde ip atlama, trombolinde zıplama, dans etme, koşma, yürüme, yüzme, bisiklet binme gibi spor etkinlikleri  düzenleyebilirsiniz.

4.7B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!