Depresyon, bireyin yaşadığı problemlerden kaynaklı, yapmak istediği şeyleri yapmak istememesi, yaptığı şeylerden tat almaması ya da hiçbir şey yapmak istememesi olarak tanımlanabilir. Depresyon, problem yaşanmaksızın mevsimsel olarak da gerçekleşebilmektedir.
Yaz aylarında depresyonun farklı etkileri görülürken, kış aylarında farklı etkilerle, farklı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Kış aylarında yaşanan depresyona mevsimsel duygudurum bozukluğu denir.
Yaşam Hastanesi Uzm. Psikoloğu Anıl Yıldız kış depresyonu hakkında bilgilendiriyor.
Sonbahar – Kış Döneminde Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Görülebilir
Mevsimsel duygudurum bozukluğu, genellikle sonbahar-kış döneminde başlayan, ilkbahar, yaz aylarına kadar devam eden bir süreçtir. Mevsimsel duygudurum bozukluğu tanısı koyulabilmesi için, bu depresyon halinin 2 yıl aynı zamanlarda gerçekleşmesi gerekir. Eğer bu durum daha kısa aralıklarla yaşanıyorsa buna kış depresyonu ya da mevsimsel duygudurum bozukluğu değil, depresyon denir.
Depresyonun Nedenleri
Kış depresyonu çoğu kişi tarafından havaların soğumasından kaynaklı olduğu düşünülse de bu durum güneş ışığı ile doğrudan alakalıdır. Kış aylarında daha az alınan güneş ışığı, depresyona neden olabilmektedir. Güneş ışığına maruz kalma durumu azaldıkça melatonin (uyku hormonu) salgılanması artar, serotonin (ruhsal durumumuzu etkileyen hormon) daha az salgılanır. Böylece bu depresif duruma geçilmiş olunur.
Duygudurum Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Mevsimsel duygudurum bozukluğunda, uyku problemleri, değersizlik hissi, uzun süreli halsizlik, uzun süreli iştah kaybı, daha önce yapılan aktivitelerden tat almamak ya da hoşlanılan aktiviteleri yapmayı istememek gibi belirtiler görülebilir. Aynı zamanda bunlara eşlik eden cinsel isteksizlik ve sosyalleşme istememe gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Gün Işığından Faydalanın!
Yürüyüş ve egzersiz yapmak bu konuda yardımcı olabilir. Bu yürüyüş ve egzersizlerin gün ışığının alınabileceği zamanlarda planlanması, kişiyi daha iyi hissettirecektir. Özellikle güneşli günler kaçırılmayıp yarım saat de olsa kişinin kendini dışarı atması ve gün ışığının tadını çıkarması gerekir.
Sosyalleşmekten Vazgeçmeyin
Kuzey ülkelerinde fototerapi adıyla doğal gün ışığına maruz bırakma tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışında sosyalleşebilecek aktivitelere odaklanmak da atılmayan adımların gerçekleşmesi için yardımcı olacaktır. Düzenli bir hobi edinilmesi, aktivitelerden yeniden tat alınmasını sağlayabilir. Eğer yapılan aktiviteler birey için iyileştirici bir faktör oluşturamıyorsa, psikolojik destek ile bu belirtilerden kurtulup, daha kaliteli bir yaşama geçiş hızlandırılabilir.
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!
Bizi Takip Edin
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Daha fazla bilgi için