Sıcak Havalarda Baş Dönmesi ve Halsizliğe Dikkat!

Galeri03 Ağustos 2019
4.2B OKUNMA
Paylaş

 Yaz mevsimiyle birlikte güzel havaların tadını çıkarmak isterken, aşırı sıcak havaya ve güneş ışınlarına maruz kalmak birçok rahatsızlığa neden olabilir. Sıcaklık ve nemin yoğun olduğu yerlerde bu risk daha fazla artabilir. Özellikle orta yaş üzerindeki kalp ve tansiyon problemi olan kişiler başta olmak üzere aşırı kilolular, ateşli hastalık geçirenler ve küçük çocuklar bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Aşırı sıcak havaların etkisiyle tansiyon hastalarında beyin kanamaları görülme sıklığı artabilir.  

Antalya Yaşam Hastanesi uzman hekimleri sıcak havalarda nasıl önlemler almaları gerektiğini anlattı. 

Kaynak: www.yasamhastaneleri.com

Sıcak Havalarda Beyin Sağlığınızı Koruyun!

Beyin kanamaları çok çeşitli olmakla birlikte daha çok beyni besleyen damarların duvarlarının yırtılması sonucu ileri yaşlarda ve altta kanamayı kolaylaştıran sistemik bir hastalığa sahip gençlerde de görülebilir.  Yüzde 80'i sudan oluşan insan beyni, iç dengeyi sağlar. Sadece sıvı kaybı değil, sıvının fazla olması yada sıvı içeriğindeki elektrolitlerin uygun aralıkta olmaması da beyin sağlığını etkiler. Bu sebeple aşırı sıcak ve su kaybına bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, uyku hali ve konsantrasyon bozukluğu görülebilir. Vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkması sonucu 'sıcak çarpması' da yaşanabilir. Bu gibi durumlarda hastalara hastane ortamında sıvı desteği verilir ve vücut ısısı düşürülmeye çalışılır.

Beyin Sağlığını Korumak İçin Alınabilecek Önlemler

Sıcak havalarda beyin kanaması riskini azaltmak ve beyin sağlığını korumak için alınabilecek bazı önlemler bulunmaktadır;

Havadaki nem oranının yüksek olduğu ve güneş ışınlarının yeryüzüne en dik ulaştığı 10:00-16:00 saatleri arasında mümkün olduğunca sokağa çıkılmamalıdır. Bu saatlerde serin ortamlarda bulunmaya özen gösterilmelidir.

Güneş altında uzun süre kalmamaya özen gösterilmeli, güneşe çıkılacaksa baş bölgesini koruyacak şapka takılmalıdır.

Doktor kontrolünde kullanılan bir ilaç varsa ihmal etmeden kullanılmalı, tansiyon takip edilmelidir.

Yeterince ve dengeli bir şekilde su alımına ve beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Fast food tarzı gıdalar tüketilmemeli, tuz mümkün oldukça sofradan uzak tutulmalıdır.

Sigara içiliyorsa bırakılmalı, içilen ortamlarda uzak durulmalıdır.

Sporun sabah ve akşam serinliğinde yapılmasına özen gösterilmelidir. Vücuda aşırı yük bindirecek sporlardan uzak durulmalı, vücudun alışık olmadığı efordan kaçınılmalıdır.

Aşırı şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma hissedildiğinde vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.            

4.2B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!