Sinüs denilen boşlukların iltihabıdır. Sinüs; frontal (alın), maxiller (yanak), etmoid (göz çevresi), sfenoid (burun arkası) olmak üzere dört bölgede bulunur. Kısa süreli (akut sinüzit) veya uzun süreli (kronik sinüzit) olabilir. Sinüzit; yapısal, çevresel ve doğuşan kaynaklanan sebeplerle ortaya çıkar. Yapısal nedenler; burun ve kemik eğrilikleri, büyük konkalar (burun etlerinin büyüklüğü), polipler ve tümörlerdir. Çevresel nedenler; sigara, soğuk algınlığı, allerjiler, kirli kava ve kuru havadır. Doğuştan kaynaklanan nedenler ise bağışıklık sistemi hastalıkları ve astım triadıdır.
Sinüzit hastalığının belirtileri; yüzde basınç, dolgunluk, ağrı hissi, burun tıkanıklığı, burundan gelen koyu, sarı, yeşil akıntılar olarak sıralanabilir. Bunların yanında koku duyusunda azalmayı takip eden, baş ağrısı, nefes darlığı hissi ve öksürük de sinüzitin belirtileri arasındadır.
Sinüzit Tanı ve Tedavisi
Sinüzit tedavi edilmezse göze iltihabın yayılması, körlük, beyin zarı iltihabı, beyin apnesi, sinüs apnesi, kist oluşumu ve kemik iltihabı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Sinüzitin tanısı, radyolojik tetkik (Waters grafisi) ve sinüs tomografisi ile konulur.
Sinüzit tedavisi hastalığın nedenine göre yapılmaktadır. Genellikle antibiyotik tedavisi yapılır. Tedavinin yeterli olmadığı durumlarda sinüzit ameliyatı (FESS: Endoskopik yöntemle sinüzitin boşaltılması) yapılmaktadır. Hastalığın nedeni burun eti ve kemik eğriliği ise burun ve et ameliyatı (Septoplasti, Konkaplasti) yapılmaktadır.
Sizüzitin nedeni allerji ise allerjinin tedavisi yapılmalıdır.
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!
Bizi Takip Edin
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Daha fazla bilgi için