Yarıyıl tatili heyecanı öğrencileri sarmışken, ebeveynleri de çocuk için tatili en verimli şekilde geçirmenin telaşı sarmış olabilir. Karneler, çocuğun çabası doğrultusunda başarılı olduğu ya da zorlandığı alanlara yönelik bilgi vermektedir. Yarıyıl tatili de çocuğun bu çabasının takdir edilmesine ve zorlandığı alanlara yönelik nelerin yapılabileceğine dair planlamalara fırsat tanır.
Antalya Yaşam Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi "Uzm. Dr. Dilay KARAARSLAN ÖĞRENECEK" verimli bir yarıyıl tatili için ebeveynler ve öğrencilere yönelik önerilerde bulundu.
Tatilde ödev olup olmamasına yönelik farklı görüşlere sahip öğretmen ve ebeveynler olsa da; çocuğun gelişimine uygun olacak şekilde planlanan ödevler de aslında çocuğun başarılı ve güçlü olduğu yanlarının desteklenmesine katkıda bulunabilir. Bunun yanı sıra planlanan bu ödevler, çocuğun zorlandığı alanların ortaya çıkmasının bir aracı olarak da değerlendirilebilir. Okumayı yeni öğrenen bir çocuğun yarıyıl tatilinde hiç okuma yapmaması, çocuğun öğrendiklerini unutmasına ve gerilemesine yol açabilir. Tabii ki tatil, hepimiz için olduğu gibi çocuk için de dinlenme ve eğlenmeyi de barındırmalıdır.
Ebeveynler Çocukları ile Birlikte Aktiviteler Planlamalı
Yarıyıl tatili ile kendi tatilini denk getiren ebeveynler için öncelikli önerimiz, çocuk ile beraber sanat, spor ve kültür etkinliklerine katılmak, atölye çalışmalarında yer almak, tatili bir teneffüs gibi değerlendirmektir. Hem çocuk hem de ebeveyn için imkanlar ölçüsünde yeni deneyimlerin kazanılması açısından fırsat yaratılması önemlidir.
Ekran Başında Geçirilen Süre Önemli
Özel bir tatil planı yapılmamışsa, bu durumda bir çok öğrencinin teknolojik cihazlara yönelmesi kaçınılmaz gibi görünmektedir. Ancak ekranın (televizyon, tablet, bilgisayar, telefon vb.) çocukları dinlendirmediğini hatırlamakta fayda vardır. Çocuk oyun konsolu ile oynayacaksa veya internetten video izleyecekse, bunları tek başına değil, bir aile üyesi ile gerçekleştirmelidir. Bu durum ekranda yer alan içeriğin, iletişim aracı olarak kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Çocuğun ilgi duyduğu içeriklerin yaşına ve gelişimine uygunluğunu değerlendirmek ve bu içeriklere duyduğu ilgiyi küçümsemek yerine kontrollü ve sınırlı bir şekilde beraber izlemek ve içeriklerle ilgili düşüncelerini, kazanımlarını çocukla paylaşmak önemlidir.
Çocuğun Yaşadığı Güçlükleri Görmezden Gelmeyin
Çocuğun eğitim döneminin ilk yarısında okulda, evde ve diğer sosyal alanlarda yaşadığı güçlükler varsa bu güçlüklerin aşılmasına yönelik neler yapabileceğinin belirlenmesi için geç kalmadan harekete geçilmelidir. Bu durumda da atılacak ilk adım bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurudur. Unutmayın ki sorunları ya da yaşanılan güçlükleri görmezden gelmek, tozları halının altına süpürmeye benzer. Ne kadar erken müdahale edilirse de güçlükleri aşmak o kadar kolay olacaktır.
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!
Bizi Takip Edin
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Daha fazla bilgi için