Sizlere İlham Kaynağı Olacak Antalya'dan Çıkan 7 Başarı Hikayesi

Galeri21 Eylül 2021
100.5B OKUNMA
Paylaş

Antalyalı girişimcilerin başarı hikayesi.

Antalya'da 5 Yılda Kendi İşinin Patronu Oldu: 'Avokadocu Ayşe'

Antalya'nın Alanya ilçesinde, temizlik işlerinde çalışırken internet üzerinden avokado satmaya başlayan Ayşe Mecek, azim ve kararlılıkla her şeyin başarılabileceğini gösterdi. Aile ekonomisine katkı sağlamak için temizlik ve bahçe işlerinde çalışan 5 çocuk sahibi ilkokul mezunu 37 yaşındaki Ayşe Mecek, yaklaşık beş yıl önce yeğeninin önerisiyle bir dönüm bahçesinde avokado yetiştirmeye başladı. Girişimci kadın, ürününü sosyal medya hesabından satışa çıkardı.  İlk satışını 10 avokadoyla yapan Mecek'in sosyal medya sayfası, kısa sürede ilgi gördü.  Ürünlerini Türkiye'deki birçok kente göndermeye başlayan girişimci kadın, geçen sürede avokado bahçesini 50 dönüme çıkardı.  Mecek, 5 yılın sonunda yılda yaklaşık 250 bin avokado satışı yapan ve çevresindeki kadınlara istihdam olanağı sunan iş insanı oldu. 

Devamı için buraya tıklayınız.

Petrolden Sonra En Çok Ticareti Yapılan Ürün: Antalya'da Tropik Bahçesinde Yetiştiriyor

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, 15 yıl önce emekli olduktan sonra arazisine çok sayıda tropik meyve diken Yaşar Dağtekin (71), Türkiye'de ilk kez kahve ağacı yetiştirip, meyvesini üretmeyi başardı. Bahçesinde 20'si meyve veren 60'a yakın kahve ağacı bulunan Yaşar Dağtekin, bunlardan yaklaşık 50 kilo ürün hasat etti. Dağtekin, "Brezilya, Kolombiya gibi diğer ülkelerle yarışamasak bile kendi öz kahvemizi, öz toprağımızda yetişen kahveyi yetiştirmek en büyük amacım" dedi.

Almanya'da uzun yıllar yaşadıktan sonra 2005 yılında Gazipaşa'nın Yakacık Mahallesi'ne yerleşen Yaşar Dağtekin, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi Enstitüsü (BATEM) ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde, bahçesine pasiflora, licthi, pitaya, paya, mango, avokado ve longan gibi tropikal meyvelerin fidesini dikti. Ayrıca bahçesine deneme amaçlı kahve fidesi de diken Dağtekin, Türkiye'de ilk kez kahve ağaçlarından meyve elde etmeyi başardı. İlk hasadını 2 yıl önce yapan Yaşar Dağtekin, bu yıl bahçesinde meyve vermeye başlayan yaklaşık 20 kahve ağacından 50 kilogram kahve meyvesi hasadı gerçekleştirdi. Dağtekin, hasat ettiği bu meyveleri kuruttuktan sonra yaklaşık 15 kilo saf kahve elde edecek.

Devamı için buraya tıklayınız.

Antalya'da Baba Mesleği Yapıp Üretiyorlar! %98'si Yurtdışına Gidiyor Taleplere Yetişemiyorlar

Antalya'nın Aksu ilçesinde modern tarım yöntemleriyle üretim yapan iki kardeş, yurtdışından gelen siparişlere yetişemiyor. Ürünlerinin %98'ini ihraç ediyorlar. Dede ve baba mesleğini kendilerine iş edinen Ömer ve Ayşe Akcan kardeşler, hedeflerinin tarımda çok daha yol alarak, dünyanın en kaliteli ürünlerini üreten ülkesi haline gelmek istediklerini ifade etti. Tarım sektörünün üretmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğuna vurgu yapan Ömer Akcan, “Üretici aileden geliyoruz ve çocuk yaştan bu yana toprağın içinde olmamızdan dolayı bu işi meslek edindik kendimize. 50 yıllık bir aile mesleğini biz göğüsledik. Biz Aksu’yu Türkiye’nin Hollanda’sı yapmak için çalışıyoruz. " diye konuştu. 

Devamı için buraya tıklayınız.

Antalya'da Kadın Girişimcinin Başarı Hikayesi! Yüzündeki Kızarıklıkları Geçirdiğini Düşündüğü Bitkinin Üreticisi Oldu!

Antalya'da yüzündeki kızarıklıkları geçirdiğini düşündüğü aloe veranın üreticisi olan Nazlı Yılmaz, bitkinin yerli ve milli jelini piyasaya sürmeyi hedefliyor.  Ankara'da yaşadığı sırada tanıştığı Salih Yılmaz ile evlenen ve Antalya'ya yerleşen 36 yaşındaki Yılmaz, kuru temizleme işiyle ilgilenmeye başladı. Bir süre sonra yüzünde kızarıklıklar oluşan Yılmaz, kullandığı ilaçlardan çare bulamayınca okuduğu bir makaleden yola çıkarak aloe vera bitkisi kullandı. Yılmaz, birkaç deneme sonrası yüzündeki kızarıklıkları geçirdiğini düşündüğü bitkinin üreticisi olmaya karar verdi. Bu konuda araştırmalar yapan, toplantılara katılan Yılmaz, 2018'de ilk fidelerini açık araziye diktiği bitkiden soğuk hava nedeniyle verim alamadı. İnancını kaybetmeyen kadın girişimci, bu sefer 1,5 dönümlük seraya dikim yaptı. Olumlu sonuçlar alan Yılmaz, bu yıl da 1,5 dönümlük alana daha dikim yaparak üretim kapasitesini 3 dönüme çıkardı.

Devamı için buraya tıklayınız.

Antalya'dan Fidanlarını Aldığı Ülkeye Meyvelerini İhraç Edecek

Antalya'da tropikal meyveler üzerine üretim yapan Hüsnü Çakır, denemek için İngiltere'den fidanlarını getirdiği narenciye türlerinin meyvesini, bu ülkeye ihraç etmeye hazırlanıyor. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde (BATEM) turunçgil ıslahı ve yetiştiriciliği konusunda çalışan Dr. Zeynep Eryılmaz, tropikal bölgelerde yetişen ve C vitamini değeri yüksek olduğu belirtilen limelerin farklı türleri üzerine çalışma gerçekleştirdi. Islah edilerek, Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde dikimi yapılan  narenciyelerin ilk denemelerinde başarılı olundu. Girişimci Hüsnü Çakır da İngiltere'de limelerin çeşitleri üzerine eğitim aldı, fidan getirtti.  Çakır, Serik ilçesinde bahçe kurarak, meyvenin 7 türünü üretmeyi başardı. BATEM ile koordineli şekilde üretimini sürdüren Çakır, iki yılda ürün elde etti. Meyvelerin numunesini İngiltere'ye gönderen Çakır, buradan yoğun talep gelince, ülkede tropikal meyveler üzerine şirket kurdu. Antalya'da üretilen yeni narenciye çeşidi, kargo uçakla İngiltere'ye gönderilecek. İngiltere'de kilogramı 180-200 liradan alıcı bulduğu belirtilen yeni narenciye çeşidi, dünya mutfaklarının yanı sıra ilaç sanayisinde de yoğun olarak kullanılıyor.

Devamı için buraya tıklayınız.

Antalya'da Mutluluğu Toprakla Uğraşmakta Buldu

İstanbul'da üniversiteden mezun olduktan sonra çeşitli firmalarda çalışan Mehmet Karaöz, şehrin yoğunluğu ve iş stresinden kurtulmak için döndüğü memleketi Antalya'da, mutluluğu toprakla uğraşmakta buldu. Antalya'da çiftçilik yapan ailede büyüyen 32 yaşındaki Karaöz, Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesini kazanınca İstanbul'a yerleşti. Üniversiteyi bitirdikten sonra gıda ve dijital pazarlama firmalarında 5 yıl çalışan Karaöz, kentin yoğunluğu ve iş stresinden kurtulmak için memleketi Antalya'ya döndü.  Burada çiftçilik yapmak isteyen Karaöz, çevresindekilerin "Üniversite mezunusun. Çiftçilik zor iş. Kendi işini yap." sözlerine aldırış etmeden, Kepez ilçesinde 2 dönümde kurulu serayı kiraladı. Yaptığı araştırmalar ve aldığı eğitimler sonrası serasına "aloe vera" bitkisi eken Karaöz, kendi işinin patronu olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Devamı için buraya tıklayınız.

Antalya'da Girişimci Kadın, Devlet Desteğiyle Muz Üreticisi Oldu

Antalya'nın Alanya ilçesinde devletten aldığı destekle 12 dönüm alanda kurduğu serada muz üreten Fatma Memnune Arslan, işini daha da ilerleterek tarım turizmi yapmak istiyor. Annesiyle yaşayan 29 yaşındaki Fatma Memnune Arslan, bir yıl önce Akdeniz Üniversitesi Organik Tarım Bölümünden mezun oldu. İlçeye dönüşünde kendilerine ait boş araziyi değerlendirmek isteyen Arslan, devlet desteğiyle 12 dönümlük alanda sera kurdu. İki yıla kadar ödemesiz 7 yıl vadeyle yaklaşık bir milyon liralık sübvansiyonlu sera yatırım kredisi aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yatırım teşvik belgesi de alan Arslan, büyük bir disiplin içinde işini yürütüyor. Her sabah erken saatlerde kalkıp, gün batana kadar serada çalışan Arslan, emeğinin karşılığını ilk yılında almayı başardı. Muz hasadına başlayan Arslan, kredi ödemelerini en kısa sürede yaparak yeni yatırımlarını hayata geçirmek istiyor.

Devamı için buraya tıklayınız.

 

100.5B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!