Antalya Demre'de Mutlaka Gitmeniz Gereken 7 Yer

Şehrini Tanı19 Ağustos 2021
18B OKUNMA
Paylaş

Demre her zaman Likya'nın en önemli şehirlerinden birisi olarak bilinir. En erken sikkeler MÖ 3. yüzyıl tarihlenir. Fakat şehrin en azından MÖ 5. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor. 

Tarih dolu bu antik kentte mutlaka yapmanız gereken 7 şey. 

1-Myra Antik Kenti

Günümüz kalıntılarını, akropolün güney eteğinde yer alan tiyatro ile her iki yanında yer alan kaya mezarları oluşturur. Yapılan araştırmalara göre bugün oldukça sağlam durumda olan Roma Dönemi surlarının dışında, Helenistik hatta M.Ö. 5. yüzyıla tarihlenen sur kalıntılarına akropol tepesi ve çevresinde rastlamak mümkündür. Akropolün güney eteğinde yer alan tiyatro, gerek oturma sıraları gerekse sahne binası ile iyi korunmuş bir Roma Dönemi tiyatrosunun özelliklerini yansıtır. Sahne binası ikinci katın yarısına kadar ayaktadır. 

2-Myra Kaya Mezarları

Tiyatronun hemen iki yanında, kabartmalı veya düz kaya mezarları yer alır. Likyalıların ahşap ev mimarisinin kaya mezarlarına en iyi uyarlanmış örnekleri olan Myra mezarlarının içinde, ölüyü ve yakınlarını betimleyen kabartmalı mezar, en ilginç örneklerden biridir.

3-St. Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba Müzesi)

Patara’da doğup, Myra’da piskoposluk yapmış olan Aziz Nikolaos’ın saygın dini kişiliği öldükten sonra “Aziz” mertebesine ulaşmasını sağlamıştır. Avrupa'nın kuzey ülkelerinde çocukların koruyucusu ve sevindiricisi Noel Baba geleneği Aziz Nikolaos inancıyla bütünleştirilerek yarı dini ve çok popüler efsanevi bir tipin yaratılmasına sebep olmuştur. Onun zor durumda olan çocukları koruyucu kişiliği, Noel geceleri hediyeler getirdiğine inanılan sempatik bir ihtiyara dönüşmüştür. 

4-Arycanda Antik Kenti

Arycanda kenti, Şahinkaya diye bilinen sarp bir kaya yüzeyinin dibinden başlayan, eğimli bir arazi üzerinde yer almaktadır. Kentte en üst seviyede yer alan yapı, Şahinkaya'nın eteğindeki gözetleme kulesidir. Kentin gözetleme kulesinden sonra en üst seviyedeki diğer yapısı M.S. 1. yüzyılda inşa edilen stadiondur. Tek uzun kenarlarında oturma sıraları yer almakta, diğer uzun kenar yamaca açılmaktadır. Bir alttaki terasta, bölgenin ufak fakat en iyi korunmuş tiyatrosu yer alır. En alttaki terasta ise agora ve meclis binası işlevi de veren odeon görülür. Şehrin güneydoğusunda bulunan gymnasium, hamamın hemen yanında yer almakta ve hamam-gymnasium görünümü vermektedir. Şehrin "doğu nekropolü" olarak isimlendirilen mezar alanı, birçoğu ayakta kalmış anıt mezarlarla dikkati çeker. Birbirine teras görevi gören anıt mezarların tümü M.S. 2 yüzyıla ait olup bunların altındaki terasta çatı hizasına kadar ayakta kalmış hamam, şehrin iyi korunagelmiş yapılarından biridir.

 

5-Simena Kalesi

Simena Antik Kenti’nin üzerine kurulan Simena Kalesi’nin yapımı M.Ö 4. yüz yıla dayanıyor ve hala dimdik ayakta. Taşlara oyulmuş 7000 kişilik bir tiyatro kalıntısı bulunmasına rağmen Likya şehirleri arasında en küçük tiyatro özelliğine sahiptir.

6-Demre Kuş Cenneti

Demre'deki bu muhteşem güzellik, içinde doğayla birleşen birçok kuş türlerine ev sahipliği yapmaktadır. 100 hektarlık bir alana kurulan Demre Kuş Cenneti'ni yerli halk da elinden geldiğince korumaktadır. Tatil bölgesinde olmasından dolayı Demre Kuş Cenneti birçok turistin gözde yerlerinden biridir. Antalya tatilinizde Demre Kuş Cenneti'ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Kuşlar size görsel bir şölen sunmaktan oldukça mutlu olacaklardır. 

7- Kekova

Kekova Adası Antalya Demre yakınlarında dünya çapında popüler olan bir turistik yerdir. Adanın batı kısmında Dolichiste diye bilinen antik bir kent bulunmaktadır. Kuzeyinde ise Batık Kent’iyle tarihin tanıklığını yapmaktadır. Mükemmel denizi ve doğasının tarihle buluşması Ada’ya eşsiz bir güzellik katmaktadır. Ada’da antik Likya’nın ve Helenistik Roma ile Bizans uygarlıklarının tılsımı keşfedilmektedir. Kekova Adası ile birlikte bu adadan ismini alan bölge de ciddi anlamda cazip yerler içermektedir. 

18B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!

Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!