Antalya'da Buraları Görmeden Sakın Dönmeyin

Şehrini Tanı10 Ocak 2020
17.4B OKUNMA
Paylaş

Antalya doğal güzellikleri, etkileyici masmavi suları ve zihinlerden çıkmayacak atmosferiyle ziyaretçilerini bekliyor. Tatil için Antalya'yı tercih ediyorsanız veya bu cennet şehirde yaşıyorsanız mutlaka görmeniz  gereken yerler için listemize göz atın. 

Kaleiçi

Antalya’da iki sur ile çevrili Kaleiçi’nde gezerken daracık sokaklarında bu medeniyetlerin izlerini bulacaksınız. Bu gezi sırasında birçok tarihi yeri ve müzeleri gezme imkanınız var. Hadrianus Kapısı (Üç Kapılar), Hıdırlık Kulesi, bir Selçuklu yapısı olan Yivli Minare ve Eski Liman’ı görmeden geçmemeye dikkat edin.

 

Antalya Müzesi

Antalya ve çevresinin zengin arkeolojik buluntularının sergilendiği müze 1972 yılında bugünkü binasına taşındıktan sonra Avrupa Konseyi Özel Ödülü’nü kazanmış. Türkiye'den kaçırılan 1800 yıllık Yorgun Herkül heykeli 31 yıl sonra bu topraklara geri gelen heykel tek parça olarak sergileniyor. 13 adet sergi salonu ve bahçe sergisinden oluşan yapı görülmeye değer.

Düden Şelalesi

Düdenbaşı denilen noktada yeryüzüne çıkan Düden Çayı iki kola ayrılır. Bir kolu Aşağı Düden (Karpuzkaldıran Şelalesi), diğeri ise Yukarı Düden Şelalesi'dir. Bu iki koldan çay, şelale oluşturarak Akdeniz’e dökülüyor. Aşağı Düden Şelalesi, Lara yakınlarında falezlerden denize dökülürken, Yukarı Düden Şelalesi'nin (İskender Şelalesi) bulunduğu alan da piknik yapabilirsiniz.

Konyaaltı Plajı

Konyaaltı Plajı Antalya’nın iki büyük plajından birisidir. Çakıl sahilden Antalya’nın mevsimine göre ılık ya da dev dalgalı denizinin keyfini çıkarabilirsiniz. 

Lara Plajı

Antalya’da şehir merkenizinden kolayca ulaşabileceğiniz bir yer Lara Paljları. İncecik kumu ve ılık suyuyla yaz aylarında denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Antalya şehir merkezinden çıkma imkanınız varsa bu rotalara mutlaka gidin

Karain Mağarası

Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından biri olan Karain Mağarası’nda, Alt Paleolitik dönemden başlayan ve geç Roma dönemine kadar süren yerleşim izlerine rastlanmıştır. Türkiye’nin önemli arkeolojik alanlarından biridir.

Perge Antik Kenti

Perge Antik Kenti, bir zamanlar Pamfilya Bölgesine başkentlik yapmış bir antik kenttir. Perge Antik Kenti, Helenistik dönem içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasında yer alıyor. Kentin tarihinin MÖ 1200’lerden önceye kadar uzandığı söyleniyor. Arkeolojik buluntular arasında yer alan obsidyen ve çakmaktaşı buluntular Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağından itibaren Perge’nin yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. Bu etkileyici kentin özellikle Sütunlu Caddesi üzerinde bir yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz.

Termessos

Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Termessos 4000 kişilik tiyatrosuyla tanınır. Milli Parklar kapsamına alınmış kent, tapınakları, agorası ve etkileyici tiyatrosuyla gezilmesi gereken yerler arasında.

Çıralı-Olimpos

Küçük bir sahil beldesi olan Çıralı, pansiyon olarak kullanılan ağaç evleriyle ünlüdür. Çıralı’nın güneyinde bulunan Olympos harabeleri birçok mite konu olmuş önemli bir antik alan. Kuzeyindeki Chimera (Yanartaş) ise yine mitolojik bir bölge, bu kayalıklar altından sızan metan gazı sayesinde taşların arasında hiç sönmeden yanan ateşler var.

Phaselis

Phaselis Antik Kenti'nin Akdeniz’e uzanan küçük bir yarımada üzerinde İ.Ö. 7.y.y.’da Rodoslu kolonistlerce kurulduğu söylenir. Coğrafi konumu önemli bir liman kenti olduğunu gösterir. Biri yarımadanın kuzeyinde diğeri kuzeydoğuda üçüncüsü ise güneybatı kıyısında yer alan üç limana sahiptir. Günümüze ulaşan en anıtsal yapı su kemerleridir. Şehrin diğer iki önemli kalıntısı ise şehir meydanındaki biri küçük diğeri büyük iki hamam kalıntısıdır. Özellikle küçük hamam kalıntıları Roma hamamının ısıtma sistemi hakkında bilgiler verir.

Demre (Myra)

Demre, Likya uygarlığının 6 büyük şehrinden biridir. İlk kez M.Ö. 5. yüzyılda yerleşim merkezi haline gelen Demre, önceleri deniz kıyısındayken, Demre çayının getirdiği alüvyonlar sonucunda denizden uzakta kalmıştır. Şehir M.S. 9. yüzyıldaki Arap istilaları sonrasında terk edilmiş olan bölgenin, günümüzde tiyatro ve kaya mezarları gezilebiliyor, kazılar ise halen devam etmekte.

St. Nicholas Kilisesi

Efsaneye göre; 270 yılının 25 Aralık gününde Myra kentinin fakir aileleri kapılarına içinde çeşitli yiyecekler, oyuncaklar bulur. Bu armağan gelenek haline gelir ve tüm kent bu armağanları kimin bıraktığını merak ediyordu; bir gece kent bekçisi, sırtında koca bir torba taşıyan St. Nicholas yani Noel Baba’yı görene kadar. 
Kilisenin içinde St. Nicholas’a ait olduğu  kabul edilen lahdin üzerinde balık pullarına benzeyen formlar dikkat çekiyor. Bu süsler, ‘Denizcilerin Azizi’ olarak kabul edilen Noel Baba lahdine özgüdür. Lahitteki kemiklerin bir kısmı  1087’de korsanlar tarafından İtalya’nın Bari kentine kaçırılmış, kalan kısmı Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir. 

Kekova

Kaş ve Demre arasında bulunan batık antik kente Üç Ağız’dan kiralanan teknelerle ulaşmak mümkün. Kalıntıların bulunduğu yerlerde yüzmek yasak, ancak kalıntı bulunmayan alanlarda yüzülebiliyor.

Side Antik Kenti

Antik dönemde Pamfilya’nın en önemli liman kenti olan Side, Antalya’nın 80 km. doğusunda, Manavgat’ın 7 km. güneybatısında bulunan, 350-400 m. genişliğinde bir yarımada üzerinde kurulmuştur. Özellikle tarihin içinde yaşamak istiyorsanız Side tam size göre. Tarihi Tiyatrosu, hemen kumsalın yanında uzana tarihi kalıntıları, Apollon Tapınağı, Büyük İhtişamlı Kent Kapısı, Hamamları, Agorası, Eski Evleri ve müzesi ile size tarihi en ince ayrıntılarına kadar yaşatacaktır.

Side Müzesi

M.S 5-6.yüzyıldan kalma Antik Agora Hamamı 1960-1961 yıllarında restore edilerek müze haline getirilmiş. Müzede ağırlıklı olarak Side antik kentinde yapılan kazılarda çıkarılan buluntular sergileniyor.

Manavgat Şelalesi

Manavgat ilçesi yakınlarında bulunan bir alanda Manavgat Nehri’nin 4-5m’lik falezlerden aşağı düşmesiyle şelale oluşuyor. Çok yüksekten düşmediği halde yüksek debisi sayesinde enfes bir manzara oluşturuyor. Görmenizi tavsiye ederiz.

Alanya Kalesi ve Kızılkule

Surlarının uzunluğu 6.5 kilometreyi bulan Alanya Kalesi, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. 83 kulesi ve 140 burcu bulunan kale Alanya’nın en görkemli yapısı. Bu yapı Alanya’nın ve kalesinin simgesi haline gelmiş Kızılkule’yle daha da belirgindir. Kızılkule’nin içi ise etnografya müzesi olarak değerlendirilmekte.

Alanya Müzesi

Arkeoloji ve etnografya bölümlerinden oluşan müze 1967 yılında Tunç Çağı, Urartu, Frig ve Lidya dönemlerine ait eserlerle açılmıştır. Günümüze genişleyerek ve zenginleşerek gelmiştir.  

Bonus: Konaklama

Antalya'da şehrin her noktasına kolayca ulaşabileceğiniz bir otel önerimiz: Akra Hotels ''Bir Tatilden Daha Fazlası'' sloganı ile misafirlerini ağırlayan Akra'da dilerseniz tatilin tadını çıkarırken yürüme mesafesindeki Antalya'nın en güzel yerlerini keşfedebilir veya araç kiralayıp Antalya'nın saklı kalmış güzelliklerine doğru yola çıkabilirsiniz.  

Bilgi için: www.akrahotels.com

17.4B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!

Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!