Antalya'da Gezilecek 7 Müze

Şehrini Tanı06 Kasım 2018
28.1B OKUNMA
Paylaş

Antalya'da yer alan müzeleri merak edenler için, şehirdeki birçok müze arasından seçtiğimiz 7 müzeye bu içerikte yer verdik.

1-Antalya Müzesi

Antalya Müzesi, 1922 yılında öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından 1. Dünya savaşından sonra bölgeye gelen işgal güçlerinin yağmasından kurtarılan eserlerin korunması amacıyla kurulmuştur. İlk olarak Kaleiçi’nde bulunan Alaaddin Cami’de daha sonra Yivli Minare Cami’de yer alan Müze, 1972’de bugünkü binasına taşınmıştır.

Antalya Müzesi bugün 30.000 m2’yikaplayan, 14 sergi salonu ile heykel ve değişik eserlerin sergilendiği açık teşhir alanları ve bahçeden oluşmaktadır.

Bir yıl boyunca Müzekart ile sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

15 Nisan / 2 Ekim

Yaz Açılış Saati: 08:00

15 Nisan / 2 Ekim

Yaz Kapanış Saati: 19:00

3 Ekim / 14 Nisan

Kış Açılış Saati: 08:00

3 Ekim / 14 Nisan

Kış Kapanış Saati: 17:00

2- Suna İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi

Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli iki binada yer almaktadır. Suna ve İnan Kıraç tarafından satın alınan bu iki bina 1993-1995 yıllarında onarılarak müzeye dönüştürülmüştür. Bu yapılardan biri geç döneme ait geleneksel dış sofalı, iki katlı Türk evinin tipik bir örneğidir. Antalya kaleiçi sivil mimarlık örneklerinden Tekelioğlu Konağı'ndan esinlenerek onarılan ve ahşap çıtalı tavanlar ve kalemişi bezemelerle süslenerek 19. yüzyılın ikinci yarısına özgü Kaleiçi yaşamdan kesitlerin özel efektlerle birlikte sunulduğu bir etnografya müzesi olarak düzenlenen binada kahve ikramı, damat tıraşı ve kına gecesi gibi Anadolu halk kültürüne has öğeler konu alınmıştır.

Müze bahçesinde yer alan ikinci bina ise, Aya Yorgi (Agios Georgios) adına inşa edildiği bilinen 1863 yılında onarım görmüş bir Ortodoks Kilisesidir. Dikdörtgen plânlı, tek hacimli ve üzeri tonoz örtülü yapının iç duvarları ile tavanı kalemişi bezemelerle süslüdür. Onarım sonrası bir sergi mekânı olarak düzenlenen kilisede Suna-İnan Kıraç koleksiyonuna ait kültür ve sanat eserleri sergilenmekte ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.
Çarşamba günleri dışına her gün Haziran-Eylül aylarında 09.00-12.00/14.00-19.30, diğer aylar 09.00-12.00/13.00-18.00 saatlerinde ziyarete açıktır.

3-Antalya Atatürk Evi Müzesi

Müzenin bulunduğu bu bina iki katlı yığma taş duvarlı bir yapıdır. Bir dönem valilik binası olarak kullanılan ve Atatürk’ün Antalya’ya ziyaret edeceği haberi üzerine Antalyalıların birkaç günde içini temizleyip döşeyerek, Atatürk’e hediye ettikleri yirminci yüzyılın başlarına tarihlenen Atatürk Evi, iki katlı, üzeri kiremit çatı, taş bir yapıdır.

Müze girişi ücretsiz.

 

4- Perge Örenyeri

Pamphylia’nın önde gelen şehirlerinden biri olan Perge, Kestros (Aksu) Nehri’nin 4 kilometre batısında iki tepe arasındaki geniş bir ovanın üzerinde kurulmuştur.

Perge Antik Kenti, Geç Klasik, Helenistik ve ağırlıklı olarak Roma İmparatorluk dönemleri bağlamında planlama açısından önem taşıyan bir kenttir. Geç Klasik Dönem’de akropoliste uygulanan plan, Helenistik Dönem içerisindeki genişlemeyle birlikte aşağı kente de taşınmıştır. Kent planlaması çerçevesinde, aşağı kentin kuzey-güney eksenini oluşturan sütunlu cadde iyi korunmuş bir örnek olarak dikkate değerdir. Diğer yandan, kuzey-güney doğrultulu sütunlu caddeyi ortasından boylu boyunca kat eden su kanalı ise, bu anlamda önemli bir tasarımdır. Kanal, kentteki dört anıtsal çeşme yapısı ve iki büyük hamam ile beraber, sıcak Pamphylia ovasındaki Perge’ye bir “su kenti” kimliği kazandırmıştır. Helenistik Dönem’de inşa edilen, Roma İmparatorluk Dönemi ve Geç Antik Dönem’de onarım gören savunma sistemi Perge’yi öne çıkaran bir diğer öğedir. Aşağı kentin etrafındaki sur duvarı, kuleler, bastionlar ve kapılar büyük oranda ayaktadır. Akropolis surları da göz önüne alındığında Perge, antik çağ askeri mimarisine dair değerli bir bilgi kaynağı olarak belirmektedir. Perge Antik Kenti, yukarıda sayılan nitelikleri ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne önerilmektedir.

Bir yıl boyunca Müzekart ile sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

 

5-Antalya Oyuncak Müzesi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Eylül 2010'da başlayan oyuncak müzesi çalışmalarına İstanbul Oyuncak Müzesi'nin sahibi yazar Sunay Akın’ın da danışman olarak katıldı. Müze, 23 Nisan 2011'de Antalya Kaleiçi'nde gerçekleştirilen törenle açıldı. Müze İstanbul ve İzmir'den sonra Türkiye'deki üçüncü oyuncak müzesi konumundadır.

 

6- Dokuma Park Anadolu Oyuncak Müzesi

Kepez Belediyesi tarafından hayata kazandırılan Dokuma Park'ta yer alan Anadolu Oyuncak Müzesi, 11 bin oyuncağa ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin en büyük müze bahçesine sahip müzenin koridorlarındaki 15 salonda, 15 ayrı temada, 74 vitrinde oyuncaklar sergileniyor. Bu vitrinlerde Teddy Bear'den porselen bebeklere, mutfak eşya modellerinden uzay ve robot oyuncaklara ve Karagöz karakterlerine kadar pek çok farklı oyuncak grubunu görebilirsiniz.

 

7-Alanya Arkeoloji Müzesi

Arkeolojik ve etnografik eserlerin korunmasına ve sergilenmesine yönelik olarak 1967 yılında iki seksiyon halinde ziyarete açılmıştır. Bölgedeki antik kentlerde bulunan eserlerin artması ve depolanması, zaman içinde bir müze açma gerekliliğini doğurmuş ve bugünkü Arkeoloji Müzesi açılmıştır.

Bir yıl boyunca Müzekart ile sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

 

28.1B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!

Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!