Antalya'da Gizli Kalmış Yerler

Şehrini Tanı27 Temmuz 2020
46.2B OKUNMA
Paylaş

Antalya'nın her noktası keşfedilmeyi bekleyen sakılı güzelliklerle dolu. Antalya'da mutlaka keşfetmeniz gereken yeler için listemize göz atın. 

Kızlar Sivrisi

3 bin 86 metre yükseklikte yer alan Kızlar Sivrisi Batı Toroslar içinde bulunan Beydağları'nın en yüksek noktası. Antalya-Elmalı yolu üzerindeki Çamçukuru Vadisi, Kızlar Sivrisi için en ideal tırmanış rotası. Rota üzerinde koruma altına alınan sedir ağaçları bulunuyor. Kızlar Sivrisi'ne tırmanmak için  Antalya Orman İşletme Müdürlüğü'nden izin almanız gerekli.  Kızlar Sivrisi'ne Antalya Otogarı'ndan hareket eden Elmalı minibüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Tilkiler Mağarası

Toplamda 7 kilometre uzunluğunda olan Tilkiler Mağarası, ilk olarak Oymapınar Barajı'ndaki çalışmalarda fark edilmiş. İçindeki sarkıt ve dikitleriyle oldukça etkileyici olan bu mağara, yeni yerler keşfetmeyi sevenlerin gözdesi.

Üçoluk Yaylası

Üçoluk Yaylası, yemyeşil yeşil doğasında misafirlerini ağırlıyor. Üçoluk Yaylası Kemer'e 37 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kamp ve trekkking tutkunuysanız bu bölgeye bayılacaksınız. 

Koru Sahili Doğal Havuzlar Koyu

Gazipaşa ilçesinin Koru Plajının doğu kesiminde yer alıyor Doğal Havuzlar. Kayalıkları halk arasında “yalı taşı” olarak adlandırılıyor. Tüm plajların kumluk olduğu bölgede, yaklaşık 2 km uzunluğundaki Koru Plajı yaklaşık 150 metrelik bir genişliğe de sahip Koru Plajı caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı Akdeniz sahilindeki 17 merkezden birisi. Bu plajın kendi kendini filtre eden tek deniz olma özelliğine sahip olduğu söyleniyor.

 

Aperlai Antik Kenti

Aperlai Antik Kenti'ne Kaş’tan ve Üçağız'dan Sıçak İskelesi'ne denizden gidiş ulaşım yönünden en kolay yolculuk şeklidir. Kent adının orijinali Luwi dilinde “Aprillai” olup “Akarsu Boğazı” anlamına geliyor. Aperlai, küçük boyutlu bir Likya liman kentidir. Kentin kalıntıları denize doğru inen tepenin eteklerinde, körfezin kuzey tarafında yer alır. Aperlai Antik Kenti, deniz kenarından başlayarak, akropole doğru uzanan rektogonal ve poligonal tekniklerin kullanıldığı, kulelerle takviye edilmiş surlarla çevrilmiştir.

Kaynak: 1

Demre Kuş Cenneti

Noel Baba Kuş Cenneti olarak da bilinen Demre Kuş Cenneti 149 tür kuşa ev sahipliği yapıyor. Çayağzı Limanı Yolu ile Likya Medeniyetleri Müzesi arasında kalan sulak alanda farklı türlerden kuşalara ev sahipliği yapıyor. Demre'den sadece 4-5 kilometre mesafedeki Kuş Cenneti'nde görebileceğiniz türler arasında karabatak, meke, yaban ördeği yer alıyor ve her yıl yerli ve yabancı pek çok kuş gözlemcisi tarafından ziyaret ediliyor.

Limyra Antik Kenti

Antalya İli Finike İlçesi, Turunçova ve Sahilkent Beldeleri sınırlarında yer alan Limyra Antik Kenti, Toçak Dağı’nın güney eteklerinde, genellikle erken dönem yapıların yer aldığı akropol ile onun hemen güneyinde, şimdi karayolu ile ayrılan düzlükte Roma ve Bizans Çağı surları içinde kalan alanı kapsamaktadır. Limyra’nın adı, Likçe yazıtlarda “Zemuri” olarak geçer. Bu da şehrin en azından İ.Ö. 5'inci yüzyıldan itibaren yerleşim gördüğünün kanıtıdır. Şehrin en aktif dönemi, İ.Ö. 4'üncü yüzyılın ilk yarısında Likya Kralı Perikle zamanıdır ki bu dönemde Limyra, Likya’nın başkenti durumundadır. Bölge ile ilgili tarihi kayıtlardan; Perikle’nin Likya Birliğini oluşturmak ve egemenlik sahasını genişletmek için uğraştığı yıllarda Pers hâkimiyetinin sözkonusu olduğu, ancak bu hâkimiyetin sadece sözde kalarak diğer şehirler gibi Limyra’nın da büyük bir serbesti içinde kaldığı anlaşılmaktadır.

Kaynak: 2

46.2B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!

Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!