Antalya'da Mayıs Ayında Mutlaka Gidilmesi Gereken Yerler

Şehrini Tanı05 Mayıs 2022
4.3B OKUNMA
Paylaş

Antalya'da Mayıs ayında keşfetmeniz gereken rotaları sizler için listeledik. 

Geyikbayırı- Kaya Tırmanışı

Dünya en güzel tırmanış rotalarından biri Geyikbayırı. Antalya’nın hemen yanı başında, Geyik Sivrisi’nin eteklerindeki alan dimdik duvarları, bu tırmanış rotası ve muhteşem doğasıyla ilgi çekiyor.

Beydağları’nın önemli zirvelerinden Geyik Sivrisi’nin hemen karşısındaki bu kayalık alan, adını Antalya il merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Geyikbayırı köyünden alıyor. Köy, tırmanışa gelenler için önemli bir merkez, buraya yerleşip kalıcı olan sporcuların sayısı da giderek artıyor.

Kayalıklar, tektonik hareketler sonucu şekillenmiş. Düşey faylar sonucunda oluşan kaya duvarlarının uzunluğu yaklaşık dört kilometre; yükseklikleri ise 15 ve 50 metre arasında değişiyor. Kaya yapısı ağırlıklı olarak kireçtaşı ama yer yer konglomeraya da rastlanıyor. Kireçtaşı oldukça sağlam ama tırmanıcıların konglomerayı oluşturan çakılların yerinden çıkma ihtimaline karşı dikkatli olması gerek.

Gelidonya Feneri- Yürüyüş Rotası

Kumluca, Karagöz ve Adrasan arasında bulunan Gelidonya Feneri, Adrasan’ın merkezine ve Karagöz’e 8 kilometre mesafede kalıyor. Taşlık Burnu’nda yer alan Gelidonya Fener’i 227 metre yükseklikte ve denizden 3 kilometre içerde yer alıyor. Antik dönemden itibaren pek çok deniz kazasının gerçekleştiği bir noktada yer alan Gelidonya Feneri, denizciler tarafından "Beş Adalar" olarak da isimlendiriliyor. Yürüyüş parkuru olarak orta-kolay seviyede olduğu söylenen parkur 2 ya da 2,5 saat sürüyor, başlarken yanınıza mutlaka su almanızı öneriyoruz çünkü yol üzerinde su bulunması neredeyse imkansız.

Termessos Antik Kenti ve Milli Parkı- Yürüyüş Rotası

Antalya Termessos Antik Kenti Tarihi

Termessos, Pisidya bölgesinin "Milyas"olarak anılan güneybatı bölümünde konumlanmış önemli bir antik kenttir. Kent, Anadolu'nun en eski halklarından Luvi'lerin soyundan gelme Solym'ler tarafından kurulmuştur. Şehrin tarih sahnesine çıkışı, Büyük İskender’in M.Ö. 333’de kenti kuşatması ve Termesosluların güçlü bir savunma yaparak kenti teslim etmemesiyle olmuştur.

İskender’in ölümünden sonra kent Ptolemyler tarafından alınmıştır. M.Ö.189 yılında komşu şehir İsinda’yı zapt eden Termessoslular, İsinda halkının şikâyeti üzerine Anadolu’daki Roma kuvvetlerinin komutanı Manlius Vulsotarafından cezalandırılmışlardır. M.Ö. 71’de, Roma ile “dostluk ve ittifak” içinde olan Termessos’un işlerinde bağımsız olduğu ve kendi kanunlarını kendileri yapacakları konusu da Roma Senatosu’nda kabul ve tasdik edilmiştir. Şehrin Bizans döneminde ve sonraki devirlerdeki durumu hakkında hiçbir bilgi bulunmamaktadır.

Antalya Termessos Antik Kenti Nerede?

Termessos, Akdeniz Bölgesinde Antalya ili sınırları içinde yer alıyor. Ören yeri, Termessos Güllük Milli Parkı içinde bulunuyor. Antalya-Korkuteli karayolunun 24. Kilometresinden sola dönüldüğünde Güllük Dağındaki ören yerine ulaşılıyor.

Termessos Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Termessos ören yerine giriş ücreti 12.5 Türk Lirasıdır. Müze Kart ile giriş ücretsizdir. 

Antalya Termessos Antik Kenti Efsanesi

Termessos, ilk olarak Homeros’un İlyada’sında adı geçiyor. Hikâyeye göre, Likya kralı, antik Yunan kahramanını Termessos’u fethetmesi için görevlendiriyor. Bu kahraman da Pegasus’a binerek, şehri gökyüzünden taşa tutuyor. Taş yağmuru sonucunda şehir fazla dayanamıyor ve teslim oluyor.

Altınbeşik Mağarası- Doğa Keşif Rotası

Antalya'nın; sımsıcak güneşi, eşsiz upuzun kumsalları, masmavi berrak denizi ile büyülerken etkileyici ve merak uyandıran mağaraları ile de gezginleri, yerli ve yabancı turistleri kendisine doğru çekmekte, bu büyüleyici oluşumları görenler oldukça etkilenmektedir. Altınbeşik Mağarası bu özel oluşumlar arasındadır. 

Altınbeşik Mağarası'na dair yazılı ve görsel kaynakları takip edenler mutlaka gezi rotalarında bu doğa harikası oluşumu mutlaka görmelisiniz. Antalya'nın keşfedilmeyen ilham verici ve gizemli güzellikleri arasındaki Altınbeşik Mağarası belli başlı saatlerde yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıktır. 

Altınbeşik Mağarası'na Nasıl Gidilir? 

Altınbeşik Mağarası, Antalya ilinin İbradi İlçesi'nin Ürünlü Köyündedir. İbradi ilçesi, Antalya iline yaklaşık olarak 9.7 kilometre mesafededir. Altınbeşik Mağarası, Ürünlü'nün ortalama 5 kilometre kadar güneydoğusundadır. Altınbeşik Mağarası bir diğer bölgede bilinen adı ile Altınbeşik Mağarası Milli Parkı, derin Manavgat vadisinin batı yamacında bulunmaktadır. Bu eşsiz doğal güzelliğe Antalya üzerinden İbradi ilçesine ulaşım sağlayarak ve akabinde Ürünlü Köyü'ne doğru yola çıkarak kolaylıkla ulaşılabilmektedir. 

Altınbeşik Mağarası Oluşumu Hakkında

Altınbeşik Mağarası, yüzyıllar boyunca kireç taşları içinde kırılmak sureti ile oluşumunu tamamlayan bir doğa harikasıdır. Altınbeşik Mağarası oluşumu detaylı bir şekilde incelendiği zaman ilgi çekici mağaranın üst üste 3 seviye üzerinden oluşumunu tamamladığı tespit edilmiştir. Bu bakımdan en üst seviye sürekli olarak kuru olmakta iken alt ve orta bölümler yağışlı mevsimlerde hareketli hale gelmektedir. 

Trysa Antik Kenti - Keşif Rotası


Trysa Antik Kenti, Kaş-Kale yolu üzerinde bulunan Davazlar Köyü'nün Gölbaşı Mahallesi yakınındaki platonun doğusunda yer alır. Adına antik kaynaklardan hiç birinde rastlanmaz. MÖ 2'nci yüzyılda oluşan Likya Birliği’nde Trysa üye kentlerden biri olarak görünmektedir. Kentin ilk iki harfinin yazıldığı 'TP' kısaltması ile Likya Birlik dönemine ait sikkeleriyle tanınmaktadır. Arkeoloji literatüründe adından ve özellikle Heroonu’ndan XIX. yüzyılın sonundan beri söz edilen Trysa’da Phellos, Istlada, Sura gibi ufak bir beyin veya kralın oturduğu iyi korunan bir kale görünümündedir.

4.3B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!

Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!