Antalya'da Mutlaka Gezmeniz Gereken 7 Yayla

Şehrini Tanı29 Temmuz 2022
158.8B OKUNMA
Paylaş

Çıldırtan trafik, çevre ve gürültü kirliliği, yoğun iş temposunun stresi ve havaların aşırı sıcak olması insanların kendini doğaya bırakma ve serinleme ihtiyacını kat kat arttırıyor. Türkiye’nin, hatta dünyanın dört bir yanından insanlar tatil için Antalya’ya akın ederken, Antalyalıların da şehirden kaçtığı yaylaları vardır. Ooo Antalya deniz, kum, güneş ezberini bozduran serin mi serin huzur kokan Antalya’nın doğal güzelliklerine gelin birlikte göz atalım.

 

1- Feslikan Yaylası

Antalya’da yayla havası denince akla gelen ilk yerlerden biridir Feslikan Yaylası. Antalya'ya sadece 44 km. uzaklıkta olup Antalya ve çevresinin en bilinen yaylasıdır. Yayla, Eren Dağı, Bereket Dağı ve Karadağ arasında uzanan ve yükseltisi 1.800-2000 m. arasında değişen plato sahasının güney doğusunda konumlanmıştır. Antalya körfezinin batı kıyılarında yükselen bütün yaylaların merkezi durumundadır. Yemyeşil dağları, görebileceğiniz miss gibi havayı içinize çekebileceğiniz geniş bir ormanlık alana sahiptir. Yaz aylarında düzenlenen festivallerde yağlı güreş karşılaşmaları yapılmakta konserler verilmekte eğlenceler düzenlenmektedir. Ayrıca ziyaretçilerin doğa sporları, doğa yürüyüşleri yapması da mümkündür. Yazın en sıcak günlerinde gayet serin olan yayladan, 30 km aşağı inildiğinde yani 15 dakikalık mesafede denize de girilebilmektedir.

Nasıl gidilir?

Feslikan, Konyaaltı İlçesi sınırları içinde yer alır, şehir merkezine yaklaşık 44 km mesafededir. Ancak, Antalya Körfezi ile Beydağları arasında kısa mesafede oluşan büyük yükselti farkı nedeniyle bu yol yaklaşık 1 saatlik sürede kat edilebilir. Çakırlar’dan Saklıkent’e sapmadan düz devam ederseniz, burayı görebilirsiniz. Çakırlar ile Geyikbayırı arasında, zirvesi bulutlardan görünmeyen Feslikan Dağı’nın yanı başında bulunuyor. Antalya merkezinden buraya gitmek için tek yol var. İller Bankası Kavşağı’ndan Çakırlar Yolu’na sapıp, yolu takip etmelisiniz.

2- Gömbe Yaylası

Gömbe Yaylası; suları, serin havası ve yeşilliği ile bütün Antalya kıyı şeridinin yaylası konumundadır. Antalya yaylalarının da en meşhurudur. Kaş’a 70 km, Antalya’ya 150 km uzaklıktadır. Kaş - Kalkan - Elmalı üçgeninde kalan Yumru ve Akdağ’ın eteğinde, sedir ormanlarının kenarında, elma ağaçlarıyla kaplı yemyeşil bir coğrafyadır.

Kaş, Demre ve Finikelilerin yazın yaşam tercihi olan Yeşil Gömbe,  yayla kültürünün önemli bir merkezidir. Göçerleriyle, keçileriyle, yaylacılarıyla, yanıksı dondurmasıyla, kaybolmaya yüz tutmuş barak kilimleriyle, 600 yüzyıllık panayırıyla, Uçarsu, Subaşı, Yeşilgöl’ü ile turizm çeşitliliği sağlar. Gömbe aynı zamanda Abdal Musa’nın keramet gösterdiği yerlerden biri kabul edildiği için bir dini turizm merkezidir aynı zamanda. Her yıl Haziran ayında dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinden gelen Aleviler, Uçarsu ve Yeşilgöl’de ibadet ederler,  suyundan götürürler.

Nasıl gidilir?

Kaş - Kalkan - Elmalı üçgeninde kalan Yumru Dağı'nın zirvesindeki Gömbe Yaylası' na Kaş'tan Elmalı'ya doğru, büyük bölümü çam ağaçlarının yeşilliğinde geçen 70 kilometrelik yolculukla çıkılıyor. Yol asfalt ve bozuk değil. 1980 metre rakımlı belde, Elmalı'ya 30, Kalkan'a ise 40 kilometre uzaklıkta. Kaş'ta Gömbe Yaylası'na tur düzenleyen acenteler de mevcut.

3- Saklıkent (Saklı) Yaylası

Akdeniz Bölgesi'nde Antalya'nın batısında Beydağları üzerinde, Antalya kent merkezine 50 km kuzeybatıda yer almaktadır. Antalya'ya yakınlığı nedeni ile bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerden biridir. Antalya'dan 10 km’si asfalt 40 km’si stabilize olan güzel manzaralı bir yolla yaylaya ulaşılmaktadır. Antalya'nın kuzeybatısında Bey Dağları silsilesinin ortalarında 1850 m rakımda bulunan Saklıkent Yaylası’nda kayak tesisleri de bulunmaktadır.

Antalya halkının yoğun olarak rağbet ettiği yaylanın çevresinde bulunan Karçukuru, Feslikan Yaylası, Yazır Yaylası, Moryer, Eren Dağı, Fesleğen Yaylası, Yazır Sırtları, Bereket Dağı gezilerek kamp kurmaya ve piknik yapmaya elverişlidir.

Nasıl gidilir?

Antalya çıkışından sonra 11 km. yol bitiminde çam ağaçları arasından geçen çok güzel manzaralı yolla ulaşılan Saklıkent Yaylası, ağaç yetiştirme sınırı üzerindedir. 50 km lik Antalya-Saklıkent yolunun 11 km si (Antalya-Doyura Köyü çıkışı) asfalttır. Şehir merkezinden otobüs, taksi ya da otellerin servis araçlarıyla bir saatte ulaşılmaktadır.

4- Gedevet Yaylası

Gedevet Yaylası, Alanya`nın bir köyü olan Dere Köy sınırları içinde, deniz seviyesinden 1100 rakımda ve ilçeye 21 km uzaklıkta bulunmaktadır. Tüm yolları asfaltlanmış apartman, villa ve çiftlik evleri ile dolu olan yayla, 2006 yazından bu yana günübirlik piknik alanlarıyla hizmet vermektedir. Son yıllarda öne çıkan yayla turizminin yaygınlaşmasıyla Gedevet Yaylası da giderek popüler olmaya başlamıştır. Deniz seviyesinden yüksekliği sebebiyle yaz aylarında da çokça serin olan yayla, Alanya`nın sıcağından bunalanlar için harika bir kaçamak olacaktır.

Sık çam ormanlarıyla çevrili mesire alanında kamelyalar, hamaklar, piknik masaları ve tuvaletler bulmak mümkündür. Yaylanın merkezinde bulunan ulu çınar ağaçları görülmeye değerdir. Gedevet Yaylası`na, çam kokuları içinde, yemyeşil ormanların içinde geçireceğiniz günübirlik bir piknik gezisi mutlaka düzenlemelisiniz.

Nasıl gidilir?

Bu yaylaya ulaşmak için Alanya merkezinden kuzeye doğru yani dağlara yönelmeniz gerekiyor. 21 kmlik asfalt yol, sürekli yokuş çıkarak ilerliyor. Geri dönüp bakarsanız, panoramik bir Alanya manzarasına şahit olacaksınız. Deniz seviyesinden 1100 metre yüksekteki Gedevet Yaylası’na çıkmak için yaklaşık 40 dakika araba sürmeniz gerekiyor.

 

5- Gökbel Yaylası

Kestel halkının yaz aylarını geçirdiği Gökbel Yaylası, doğal güzellikleri ile Alanya’nın en gözde yayları arasında yer alıyor. Kestel Beldesi, Akdeniz kıyısında olup sırtını Batı Toroslar’a dayamıştır. Orta Toroslar’da yer alan Gökbel Yaylası, Kestel Beldesi'nde yaşayan yerli halkın yaz aylarında göç ettiği en önemli yaylaların başında geliyor. Yörük kültürünü hala yaşatan Kestel halkının yaklaşık yüzde sekseni yaz aylarını Gökbel Yaylası’nda geçiriyor. 2 gün süren Gökbel Yağlı Pehlivan Güreşleri Festivali'nde konserler, çeşitli etkinlikler ile pazar alanına kurulan Yörük çadırlarında bölge halkı bir araya geliyor. Yaz aylarının yaylada geçiren hemen hemen herkesin Gökbel’de ikamet edeceği bir evi var. Torosların sırtındaki bu evlerde elektrik, içme suyu gibi temel ihtiyaçlar hiç sıkıntı çekmeden karşılanabiliyor.

Nasıl gidilir?
Alanya'ya sadece 7 km, Antalya'ya ise 140 km uzaklıkta olan yaylaya ulaşım rahattır. Yerel otobüslerle günün her saati 15 dakikada Alanya'dan Kestel'e ulaşabilir oradan Gökbel Yaylası'na doğru yol alabilirsiniz.

 

6- Finike-Ördübek Yaylası

Asırlık sedir ağaçları ile ardıç ağaçlarının çevrelediği, çok geniş alanlara yayılmış olan Ördübek Yaylası tabanı dağ çayırları ve kır çiçekleri ile kaplıdır. Çok az sayıda yayla evinin olması, hiç bir altyapının bulunmaması, bu harikulade güzel olan yaylayı bakir kılmıştır. Arif Köyü'nde bulunan Antik Arycanda Kenti yaylada görülebilecek yerler arasındadır.

Nasıl gidilir?

Finike-Elmalı karayolunun 41. km’sinden batıya dönülerek 6 km yolla ulaşılır. Yaz aylarında Finike'den minibüslerle ulaşmak mümkündür.

7- Üçoluk Yaylası

Antalya'nın güneybatısında, yaklaşık 1500 m yükseklikte bulunan yayla, zengin bir flora ve faunaya sahiptir. Basit yayla evleri, sedir, çam, çınar ağaçları ile bütünleşmiş gibidir. Antalya ve Kemer halkının kullandığı yaylaya, seyahat acentaları tarafından kamp ve trekking programları düzenlenmektedir.

Nasıl gidilir?

Kemer'den çam ağaçları arasından geçen 37 km’lik bir yolla ulaşılmaktadır.

158.8B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!

Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!