Antalya’da Mutlaka Görmeniz Gereken Antik Kent: Perge Antik Kenti

Şehrini Tanı16 Mayıs 2021
18.1B OKUNMA
Paylaş

Perge Antik Kenti, bir zamanlar Pamfilya Bölgesine başkentlik yapmış bir antik kenttir. Perge Antik Kenti, Helenistik dönem içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasında yer alıyor. Kentin tarihinin MÖ 1200’lerden önceye kadar uzandığı söyleniyor. Arkeolojik buluntular arasında yer alan obsidyen ve çakmaktaşı buluntular Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağından itibaren Perge’nin yerleşim yeri olarak kullanıldığını göstermektedir.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü

1- Tiyatro

Cavea, Orkestra ve Scene olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Bir dönem orkestra alanında yine aynı dönem popüler olan gladyatör ve vahşi hayvan dövüşleri yapıldığı cavea ve sahne arasında orkestraya ayrılan alan, yarım daireden biraz geniş ve 13000 seyirci kapasiteli.  

2- Stadyum

Perge Stadyumu antik dönemden günümüze kadar gelmiş en iyi stadyumlardan biri. İnce uzun dikdörtgen planlı olan yapının ana malzemesi yörenin doğal taşı olan konglomera bloklarından yapılmış. Stadyum 70 kemer üzerine oturtulmuş ve 11 oturma sırasına sahip. Yaklaşık 12.000 kişi kapasiteli stadyumun M.S. 1. yüzyılın ikinci yarısında yapılmaya başlandığını söylemek mümkündür.

3- Agora

Şehrin ticari ve politik merkezi olan Agora, ortadaki avlunun etrafında çepeçevre dükkanlarla çevrili. Bazı dükkanların tabanı mozaikle kaplı. Sırasıyla dükkanlardan biri Agoraya, diğeri ise Agorayı çevreleyen sokaklara açılıyor. Arazinin eğimine bağlı olarak güney kanattaki dükkanlar iki katlı olarak yapılmış. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde batı giriş dışındaki ana girişler duvarla örülerek kapatılarak, kuzey giriş olasılıkla bir şapel olarak kullanılmış.

4- Sütunlu Cadde

Akropol eteğinde çeşme (Nympheum) ile yerleşim arasında uzanıyor. Ortasında  geçen bir su kanalıyla caddeyi ikiye arıyor. Antik kent kazılarında çıkartılan sütunlar, orijinallerine uygun şekilde, caddelere yeniden dikilmiş durumda.

5- Helenistik Kapı

Helenistik surun doğuda, batıda ve güneyde  olmak üzere üç kapısı var. Güneydeki kapı, avlulu kapı türüne girmektedir. M.Ö. 2. yüzyıla tarihlenen Helenistik kapı, çağın savunma anlayışına dört katlı iki yuvarlak kuleyle korunan ve oval avlulu bir plana sahip anıtsal bir yapıdır. M.S. 121 yılında birtakım değişikliklere uğrayarak şeref avlusu haline getirilmiştir.

6- Güney Hamamı

Kentin en iyi korunmuş yapılarından biri olan Güney Hamamı, Pamfilya Bölgesindeki benzerleriyle karşılaştırıldığında büyüklüğü ve anıtsallığı ile dikkat çekiyor.

7- Perge Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir

Perge Antik Kenti, Antalya’nın 18 km doğusunda, Aksu ilçesi sınırları içinde. Antalya’dan Aksu’ya gitmek için AC03, AF04, AU37, AF04A  otobüslerle kent merkezinden ulaşabilirsiniz. Aksu’ya vardıktan sonra Perge tabelalarını takip edip yaklaşık 2 km’lik yolun sonunda  Perge Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.  

Giriş Ücreti: 35 TL, Müzekart Ziyaret Saatleri: Perge Antik Kenti’ni haftanın her günü, 1 Nisan- 1 Ekim tarihleri arasında 08.00-19.00, 31 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Antik kent, dini bayramların 1.günü saat 13.00’e kadar kapalı.

Detaylı Bilgi İçin: Buraya tıklayınız

 

Perge’deki diğer yapılar ise nekropol, surlar, gymnasium, anıtsal çeşme ve kapılardan oluşuyor.

18.1B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!

Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!