Antalya’da Mutlaka Görmeniz Gereken Bir Yer: Melas Kervan Yolu

Şehrini Tanı27 Kasım 2020
21.9B OKUNMA
Paylaş

Yüzyıllar boyunca Antalya’yı Konya’ya bağlayan Melas kervan yolu. 

Geyik ve Gidengelmez dağlarının arasında; Manavgat (Mesla) Çayı boyunca, derin kanyonlar ver gür ormanlar yolculuğunuza eşlik ediyor.  Doğa ve kültür değerleri dolu bu güzergah doğa yürüşlerinin en cazip adreslerinde biri.

 

Gezginlere İpuçları

- Kervan yolu rotası kırmızı-beyaz boyalar ve tabelalarla desteklenmiş. Fakat yıllar içerisinde boyalarda silinmeler ve tabelalarda kırılmalar oluşmuş. Bu yüzden kaybolmak istemiyorsanız yanınıza GPS aleti almayı unutmayın.

- Bu maceraya atılmadan önce çok iyi plan yapmanız gerekiyor. Birçok yerleşim yerinde bakkal bulunmuyor.
- Gidilebilecek en güzel dönemler ilkbahar ve sonbahar ayları.
- Güzergâhın Gidengelmez Dağları kısmında ayı popülasyonu bulunduğunu, bu hayvanlarla karşılaşmamak için çantanıza küçük bir çan takabilir veya düdük çalabilirsiniz.
- Yol üzerinde kamp yapabileceğiniz alanlar mevcut. Kendinize uygun bir alan seçip bu eşsiz deneyimin keyfini çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.
- Kamp yapmak istemeyen gezginler Cevizli’de bulunan pansiyonda konaklayabilirler.

Ulaşım Seçenekleri

Bu rotayı gerçekleştirmek isteyen gezginler için üç farklı başlangıç noktası olan Akseki, Manavgat, ya da Seydişehir ilçelerinden birine ulaşmak durumunda. 
- Antalya merkezden 214 kilometre mesafede yer alıyor.
- Antalya merkez Manavgat ilçesine 78, Akseki ilçesine ise 152 kilometre uzaklıkta. 
- Antalya’dan Akseki ile Manavgat ilçelerine dolmuş bulabilirsiniz.

Ayrıca Antalya ile Konya arasındaki şehirlerarası otobüsler her üç ilçeden de geçiyor.
 

Nerelerde Kalınabilir

- Kamp yapmak isteyen gezginler Maden Yaylası, Değirmenlik Yaylası, Değirmenlik Köyü, Susuzşahap Köyü, Cevizli Ketenderesi mesire alanı, Günyaka festival alanı, Menteşbey sosyal tesisi, Güzelyalı Dağ Restoran mevkilerinde kamp kurabilir.
- Rotanın geçtiği Değirmenlik, Susuzşahap, Günyaka, Üzümlü, Akşahap, Menteşbey, Sinanhoca, Kepezbeleni ve Güzelyalı köylerinde muhtarlarla önceden iletişime geçerseniz köy evleri de seçenekler arasında.
- Manavgat, Akseki ve Seydişehir ilçelerinde otel, pansiyon, öğretmenevi gibi konaklama seçenekleri mevcut. Ayrıca güzergâh üzerindeki Cevizli beldesinde de otel bulunuyor.

Buraları Görmeden Dönmeyin:

Tınaztepe Mağarası

 İlçe merkezine 35 km uzaklıkta Keçili Köyünde Seydişehir- Manavgat karayolunun hemen yanında yer almaktadır. Mağara üç kısımdan oluşmaktadır. Mağaranın en sütteki kısmı 100 metre uzunluğa sahip ve tamamen fosilleşmiştir. Orta kısmı; yaklaşık 1000 metre uzunluğa sahip ve yağışlı günlerde içinden bol su akmaktadır. En alt kısmı ise düden mağarası özelliğine sahip. Yağışlı dönemlerde bu kısımda göller oluşmaktadır. Farklı bir yapıya sahip olan Tınaztepe Mağarası ilçenin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden. 

Akseki

Batı torosların güneyinde kurulan ve eski adı Marulye (Uzak Ulemalar Diyarı) olan Alseki'nin, ilk çağ tarihi Etiler'e kadar uzanır. Helenistik ve Roma çağlarında Side ve Alanya'da aynı paralelde yaşantısını sürdürmüştür.
Cevizli Gağras antik kent kalıntıları, Kuyucak Köyü Kartallı Mağara, Beyşehir yolu üzerindeki Düdencik Mağarası, Dipsiz ve İlvat gölleri, Geyik Dağları’nın kuzeyine konumlanan Çimi, Göktepe ve Yedikaza yaylalarını mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Düğmeli Evler

Geleneksel Akseki evi, 2 katlı ve taş duvarlardan oluşuyor. Taş duvar asıl taşıyıcı gibi görünse de evi ahşap iskelet taşıyor. Evdeki taş duvarda dikine atılan kısa parçaları, yöre halkı "düğme" olarak adlandırıyor. Bu düğmelerde andız ağacı kullanılıyor. Bu evleri Akseki ilçe merkezi ve köylerinin yanı sıra İbradı ilçesi Ormana ve Ürünlü köylerinde de görebilirsiniz.

Manavgat Şelalesi

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Manavgat Çayı üzerinde bulunan bu ünlü şelale Antalya`ya 80 km mesafededir. Adını bulunduğu ilçeden alan Manavgat Şelalesi, ilçe merkezine 5 km mesafede konumlanıyor. Az bir yükseklikten düşmesine rağmen yüksek bir debiyle akan şelalenin beslendiği en büyük kaynak karstik bir yapıya sahip olan Dumanlı Kaynağı. Karstik yapı nedeniyle beyaz renkli sarkıtların oluştuğu şelalede hem akım çok güçlü hem de su oldukça soğuk. Az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alan üzerinde akışı görülmeye değer bir manzara oluşturur. 
 

Altınbeşik Mağarası

İbradı İlçesi Ürünlü Köyünün güneydoğusunda bulunan Altınbeşik Mağarası Milli Parkı içinde, derin ve sarp Manavgat Vadisi’nin batı yamacında yer almaktadır. Orta Toroslar’ın karstik yapısı içinde üç katlı bir mağara sistemidir. Mağara giriş bölgesinde ziyaretçilerin kullanımına yönelik bir düzenleme yapılmış olup bu alanda oturma grupları, piknik masaları, çöp kutuları, taş kaplama yürüyüş yolu ve kameriye bulunmaktadır. Bu güzel manzaranın tadını çıkarmayı unutmayın.
 

Oymapınar Baraj Gölü

Manavgat şehir merkezine 18 km uzaklıkta olan Oymapınar Barajı, Türkiye’nin en büyük 3. barajıdır. Elektrik enerjisi üretimi amacı ile 1977-1984 yılları arasında inşa edilmiştir. Oymapınar  yolunun sonunda Oymapınar Alternatif Turizm Bölgesi giriş kapısına ulaşabilirsiniz. Kapıdan sonra sağlı sollu iki yol bulunmaktadır. Sağı izlerseniz barajın önüne, solu izlerseniz barajın üstüne çıkabilirsiniz. Tavsiye edilen gezi hedefleri arasında her iki yol da mevcuttur.  
 

21.9B OKUNMA
Paylaş
Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!

Antalya’da olan biten tüm etkinliklerden ilk önce sen haberdar ol!